Regija
NA LOKACIJI BLATO KOD BORINACA

Otkrili najveće naselje iz kamenog doba
Objavljeno 11. rujna, 2014.

VINKOVCI - Na položaju Blato uz voćnjak Borince sjeverno od Vinkovaca u tijeku je arheološko iskapanje na kojem gotovo dva mjeseca rade djelatnici Arheološkog odjela Gradskog muzeja Vinkovci. Naime, prilikom pripreme terena za gradnju Agrokorova bioplinskog postrojenja na tom terenu uočeni su mogući arheološki nalazi, što je, naravno, rezultiralo užurbanim radom djelatnika vinkovačkog muzeja.

- Na ovih 2500 kvadrata otkrili smo veće naselje iz mlađeg kamenog doba, odnosno sopotske kulture jer lokalitet Sopot nalazi se na samo tri kilometra udaljenosti od ovog nalazišta. Radi se o velikom ravničarskom naselju, objekti su zemuničkog tipa, a vrlo je zanimljivo da smo pronašli i grobove, dva s odraslim osobama i jedan dječji. Ovo je prvi put da smo u 13 sezona, koliko vršimo iskapanja i istraživanja, pronašli grobove - rekla nam je voditeljica iskapanja Maja Krznarić Škrivanko.

- Na centralnom dijelu imali smo jednu golemu zemunicu površine gotovo 200 kvadrata, a oko nje je bilo nekoliko manjih zemunica. One funkcioniraju na jednostavan način - iskopa se rupa u zemlji, kao stambeni objekt, a gore se napravi krov od drveća i onda se prekrije slamom. Između zemunica naišli smo na mnogobrojne jame, i to jame ostave i otpadne jame, te jame koje su služile za vađenje gline. Ono što moram naglasiti je da mi sad istražujemo samo 2500 kvadrata površine tog budućeg bioplinskog postrojenja koje je površine 100.000 kvadratnih metara. Praćenjem i nadziranjem radova na toj površini utvrdili smo da nalaza te sopotske kulture ima i na tom području, međutim oni nisu bili izravno ugroženi kao ovaj dio.Tako da možemo reći da je ovo jedno od najvećih sopotskih naselja koje smo otkrili. Kad govorimo o području bivše općine Vinkovci, onda možemo reći da je utvrđeno više od 40 naselja sopotske kulture. Kad kažem da je naselje rasprostranjeno na tako velikoj površini, oni nisu istovremeno živjeli na cijelom području. To su kuće od zemlje i kad bi se zemunice urušile ili kad bi voda probila, ovo je ipak blato, oni bi si se pomaknuli sto metara dalje i iskopali nove zemunice. A ovaj dio napuštenog naselja im je služio kao smetište. Tako da smo unutar ovih objekata našli mnoštvo keramičkih ulomaka, koštanih ulomaka, životinjskih kostiju, kamenih alatki, znači inventar jednog sela - zaključila je Škrivanko.M.Kokaj

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike