Osijek
IZ “POTROŠAČKOG FORUMA” UPOZORAVAJU GRAĐANE:

Krenuo val ovrha zbog dugova na
zaboravljenim tekućim računima!
Objavljeno 11. rujna, 2014.
To što su klijenti banaka smatrali kako ne moraju plaćati troškove vođenja računa ako preko tih računa ne prolaze transakcije, ništa ne znači

Ako ste prije više godina otvorili tekući račun u bilo kojoj banci sa sjedištem u Hrvatskoj a više se njime ne koristite, valja ga službeno zatvoriti u što kraćem roku, poručuju iz Savjetovališta za potrošače osječke udruge “Potrošački forum”.

Naime, u posljednje vrijeme Savjetovalište je zabilježilo veći broj pritužbi građana koji su od banaka dobili obavijest o dugu pred ovrhu na računu za koji su i zaboravili da postoji.

- Oni koji su nam se požalili kažu kako ih je iznenadila obavijest banke prema kojoj duguju više stotina kuna, s time da dug čini trošak vođenja tekućih računa koji se gomilao godinama, u razdoblju za koje su oni bili sigurni da su im računi “u mirovanju”. O dugu nikada nisu obaviješteni sve dok im na kućnu adresu nije stigla prijetnja ovrhom - objašnjava Dunja Mak iz “Potrošačkog foruma”.

Slijedom pritužbi građana, “Potrošački forum” istražio je o čemu je riječ te posredovanjem Hrvatske narodne banke doznao kako je riječ o stvarnom dugu, koji banka ima pravo naplatiti.

- To što su klijenti banaka smatrali kako ne moraju plaćati troškove vođenja računa ako preko tih računa ne prolaze transakcije, ništa ne znači. Na naš upit HNB nam je odgovorio kako banka nije dužna slati obavijesti o dugu po tekućem računu, čak ni periodično, što, primjerice, čini kada su u pitanju krediti. Tako da su dugovi stvarni i, na žalost, građani ih moraju platiti kako se ne bi suočili s još jednim troškom - troškom ovrhe - objašnjava Dunja Mak. Dodaje kako su, prema procjeni Savjetovališta, val obavijesti o dugovima iz banka u poštanskim sandučićima građana vjerojatno pokrenuli zastarni rokovi, koji priječe bankama da dugove za vođenje tekućih računa naplate nakon isteka tri odnosno pet godina. I. Solar

U HNB-u kažu kako banka nije dužna slati obavijesti o dugu po tekućem računu, čak ni periodično

Najčitanije iz rubrike