Dome slatki dome
PATULJASTO DRVEĆE ZA MALE VRTOVE

Egzotično lišće i lijepi cvjetovi
Objavljeno 11. rujna, 2014.
Judino drvo izuzetno je dekorativno cijele sezone

I u malom vrtu može se naći mjesta za drvo. Postoje i niske ili patuljaste vrste drveća koje će svojim lišćem vrt učiniti zanimljivijim, a i dati mu privatnost.

Amelanchier je malo drvo grmolikog izgleda. U proljeće cvjeta bijelim cvjetovima u grozdovima. Listovi su vrlo dekorativni i u proljeće su srebrenosivi, a u jesen crveni. Tijekom ljeta na drvetu se pojavljuju plodovi u vidu bobica koje privlače mnoštvo ptica koje se njima hrane. Amelanchier najčešće raste do visine od 2 m.

Japanski javor

Acer palmatum (japanski javor) izuzetno je cijenjen kod vrtlara zbog svog egzotičnog lišća. Japanski javor može se uzgajati u vrtu, ali i u dovoljno velikoj posudi. Prilikom sadnje potrebno je obratiti pažnju na nekoliko stvari. Mlade biljke ne podnose baš dobro jako sunce pa će najbolje rasti u polusjeni. Također, potrebno ga je redovno zalijevati, ali ipak ne voli ni izuzetno vlažno zemljište. Potrebno ga je zaštititi od jakih mrazova, posebno dok je biljka mlada. Ako primijetite da se lišće suši, dobiva pjege ili jednostavno gubi svoj oblik, znajte da je to posljedica jakog sunca. Najbolje rješenje za ovaj problem je da postavite mrežu iznad njega koja će mu stvarati sjenu. Japanski javor je lijep u kombinaciji s rododendronom, kamelijama i kalmijama.

Judino drvo

Cercis siliquastrum (Judino drvo) još je jedno malo drvo sa zanimljivim listovima, ovaj put srcolikog oblika. Listovi su ljubičaste boje koja se u jesen mijenja u žutu. Judino drvo izvanredno je drvo ako želite stvoriti središnju točku u svom malom dvorištu. Najbolje će rasti u vlažnoj zemlji pa oko njega stavite neku vrstu malča. Cvjeta ružičastim cvjetovima u rano proljeće pa je izuzetno dekorativno. Ovo drvo će se odlično uklopiti u dvorišta u japanskom stilu.

Glog

Crataegus (glog) je svima dobro poznat. Glog cvjeta najčešće bijelim cvjetovima, ali ima sorti koje cvjetaju u ružičastim i crvenim nijansama. Krošnju gloga možete formirati po svojoj želji, jako dobro podnosi orezivanje. U ljeto stvara plodove u obliku crvenih bobica koje mogu opstati tijekom cijele zime. Glog je i ljekovito drvo pa osim dekorativne uloge može imati i tu svrhu.

Calliandra eriophylla

Calliandra eriophylla je brzorastuće, zimzeleno drvo koje najbolje uspijeva u toplim krajevima. Ako ga planirate uzgajati zaštite je od mraza a možete je posaditi i u posudu. Orezuje se na željeni oblik i veličinu. Cvjetovi su poput lopti u crvenoj ili bijeloj boji. Najbolje je držati na sunčanom mjestu i tijekom vrućina bar dvaput dnevno zalijevati, najidelanije je zalijevanje kap po kap. Calliandra nije zahtjevna oko kvaliteta zemljišta ali bi bilo dobro da oko nje raspete malč.(J.Kn.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike