Dome slatki dome
JESEN

Idealno je vrijeme za sadnju grmlja
Objavljeno 11. rujna, 2014.

Jesen je doba godine koje je za planiranje i radove u vrtu jednako važno, ako ne i važnije, od proljeća. Iako ste cijelu sezonu naporno radili, još nije gotovo. Već sad počnite planirati. Ako nešto želite mijenjati u svom vrtu, sad je vrijeme, kada nema toliko posla, da razmislite što i kako promijeniti. A već od kraja rujna sve što ste isplanirali i učinite.

Ako želite da vam se vrt u rano proljeće zazeleni prvim vjesnicama proljeća kao što su narcisi i krokusi, posadite ih na jesen. Posadite ih na odgovarajuću dubinu. Tulipani se sade na dubinu od 15 cm, a krokusi na dubinu od 8 cm. Posadite u vrt maćuhice koje će cvjetati do idućeg ljeta. Idealno vrijeme za sadnju grmlja i drveća je jesen. Nakon sadnje bitno je obilno zaliti grmlje i drveće koje ste posadili kako bi se razvilo korijenje.

Višegodišnje biljke uredite za jesen, skratite ih. Ruže orežite zimskom rezidbom. Pokupite lišće. A buduće gredice okopajte kako bi zemlja dobro izmrzla i bila rastresitija. Sve biljne ostatke kompostirajte.

Kako bisze osigurali ujednačenu temperaturu za korijen biljaka, zemljište oko njih prekrijte prostirkom za tlo ako to već niste.

Mnoge se lukovice mogu posaditi u jesen kako bi njihovi cvjetovi proklijali u pravom trenutku na proljeće i očarali vas svojom sjajnom bojom. Lukovice treba posaditi u zemlju na dubinu jednaku njihovoj dvostrukoj-trostrukoj visini. U sadnji će pomoći alat za sadnju lukovica koji omogućuje jednostavno bušenje dovoljno velike i duboke rupe. Lukovice možete položiti u zemlju s vrhom okrenutim prema gore, prekriti ih zemljom iz alata za sadnju i utisnuti u zemlju. (J.Kn.)

Možda ste propustili...

TEST: EINHELL TE-SW 18/610 LI-SOLO

Za čiste staze i sve površine oko objekta

INSPIRACIJA PRIRODOM

Boje i uzorci uz motive cvijeća

MINI RUŽE : LJEPOTICE U MALOM FORMATU

I na najmanjem balkonu

Najčitanije iz rubrike