Regija
KONJIČKI KLUB “SATIR” VINKOVCI VIŠE OD PET GODINA BAVI SE UZGOJEM PASMINE TRAKEHNER

Čestitke na lijepoj Panoniji i njenom ždrebetu
Objavljeno 11. rujna, 2014.
U svijetu postoji deset matičnih saveza uzgajivača trakehnerskih konja, u Hrvatskoj je jedan od njih

Konjički klub “Satir” Vinkovci već se više od pet godina bavi uzgojem najstarije europske ciljano uzgojene pasmine konja trakehner pod okriljem Hrvatskog saveza uzgajivača trakehnerskih konja i matičnog saveza Trakehner Verband.

Ove godine posjetila ih je internacionalna komisija iz Trakehner Verbanda koja je ocijenila mladu kobilu Panoniju te je pregledala njeno ždrijebe Patriot i žigovala ga trakehnerskim znakom.

Ocjenjivanje konja čini obvezan stručni postupak u selekciji konja, a provodi se prema međunarodnim standardima radi registracije konja u matične knjige Republike Hrvatske. U stručnoj komisiji bili su gosp. Pius Harlacher iz Njemačke i gospodin Rudolf Kuschey iz Austrije. Kao vrsni stručnjak ovom događanju nazočila je i gospođa Jutta Haber, predsjednica Saveza uzgajivača trakehnerskih konja Hrvatske.

- Kobila odgovara potpuno za upis u matične knjige jer se vidi da odgovara trakehnerskom tipu konja. Panonia ima natprosječne ocjene i čestitam Konjičkom klubu “Satir” Vinkovci i njegovu predsjedniku Anti Lovriću na uzgojnom radu, jer je Lovrić već mudrom odlukom uzeo majku koja je bila trudna, oplođena kvalitetnim pastuhom. Kad pogledamo samo ždrijebe, tu smo vidjeli poboljšanje kvalitete u odnosu prema majci, što je znak nasljedne osobine pastuha - istaknuo je Pius Harlacher, predsjednik internacionalne komisije Saveza uzgajivača trakehnerskog konja i predstavnik Trakhner Verbanda.

Univerzalan konj

Što se sve ocjenjivalo i nešto više oko pasmine konja trakehner saznali smo od Jutte Haber, predsjednice Saveza uzgajivača trakehnerskog konja Hrvatske.

- Ovaj konj je univerzalan konj, tj. za univerzalnu upotrebu od rekreativnog jahanja, terapijskog jahanja, a može se upotrijebiti u dresuri. Za ocjenjivanje imamo kriterije gdje ocjenjujemo: tijelo (gornja linija), korektnost fundamenta, tri osnove hodanja (korak, kas, galop) i dajemo ukupnu ocjenu. Posebno nas raduje kad se jedna kvalitetna kobila upisuje u matične knjige, onda znamo da će Konjički klub ''Satir'' nastaviti uzgoj jer ima kvalitetnu kobilu i pastuha - istaknula je Jutta.

Kobila Panonia je prvi potomak koji je došao na svijet u Konjičkom klubu ''Satir'' iz Vinkovaca, a potječe od kobile Pusteblume III. koja je 2009. godine uvezena iz Njemačke kao plod suradnje Hrvatskog saveza uzgajivača konja, Trakehner Verbanda, Vukovarsko-srijemske županije i Konjičkog kluba ''Satir''.

Strogo ocjenjivanje

- Selekciju je proveo njemački matični savez Trakehner Verband i ocjenjivanje je prilično strogo jer se gledalo mnogo detalja. U svijetu postoji deset matičnih saveza uzgajivača trakehnerskih konja, Hrvatska je jedna od tih deset i ima svoj znak, sličan je njemačkom uz mali dodatak starokršćanskog križa. Što se tiče muške ždrebadi, samo jedan posto muške populacije dobije dozvolu za pripust za daljnju reprodukciju, na što smo posebno ponosni u klubu. Mi imamo jednog od tri u Hrvatskoj trenutno licenciranih trakehnerskih pastuha, to je naš pastuh Skiper koji je jedini konj u Hrvatskoj uzgojen unatrag 30 godina uzgoja trakehnerskih konja koji je dobio pripusnu licencu, ostala dva su uvoz iz Njemačke. Ponosni smo što smo dobili dobre ocjene za našu kobilu Panoniju i njeno muško ždrijebe Patriot koja je označena trakehnerskim žigom - istaknuo je Ante Lovrić, predsjednik Konjičkog kluba ''Satir'' iz Vinkovaca.

Nakon ocjenjivanja, stručna komisija na čelu s predsjednicom Saveza uzgajivača trakehnerskih konja Hrvatske Juttom Haber uputila se u Đakovo, gdje će također biti ocjenjivanje.

Mario KOKAJ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike