Dome slatki dome
POLICE ZA SVAKI PROSTOR

Najnoviji trendovi ističu police kao važan i naglašen element u prostoru
Objavljeno 10. rujna, 2014.
Količinu otvorenih i zatvorenih elemenata prilagodite potrebama

P olice su neizostavan element bilo kojeg prostora - dnevnog boravka, blagovaonice, kuhinje ili spavaće sobe.

Svojom postavom mogu biti neprimjetne, ali najnoviji trendovi ističu police kao važan i naglašen element u prostoru.

Dekorativan element

Osim funkcionalne uloge, polica je postala važan dekorativan element pa prije odabira i smještaja dobro razmislite o obliku, boji i poziciju u prostoru koju ćete odabrati za smještaj svojih polica. One mogu biti samostojeće ili vezane uz zid, pravilnog ili nepravilnog oblika, otvorene ili zatvorene. Stilski mogu biti potpuno različite od ostalih elemenata u prostoru, što će dodatno naglasiti njihov izgled i poziciju.

Ako su elementi namještaja u prostoru jednostavnih linija, preporučljivo je postaviti samostojeći poličar, a ako je vezan uz zid, neka je slobodne, nepravilne forme. Dinamičan izgled polica bit će pravo osvježenje u prostoru, a pravilo je da pravila nema... prepustite se mašti!

Boje polica mogu biti istovjetne ili različite, kao i sami oblik pojedinih polica. Količinu otvorenih i zatvorenih elemenata prilagodite potrebama, ali pripazite da u manje prostore smjestite više otvorenih polica.

Police mogu poslužiti i kao transparentne pregrade i tako na zanimljiv način dinamizirati prostor. U ovakvim se postavama poličar doživljava kao zid pa nije preporučljivo koristiti previše dinamične ili naglašene forme. Dovoljna je igra dimenzijama samih polica, ne naglašavajte ovakav poličar dodatnim bojama ili igrom materijala.

Konzumna ploha

Polica u prostoru može poslužiti i kao konzumna ploha uz sjedeću garnituru. Korist je višestruka - osim dodatnog prostora za odlaganje stvari, element sjedenja dobit će i vrlo zanimljiva“leđa“, koja će vizualno obogatiti prostor i omogućiti smještaj dodatnih stvari. Ovakvim se elementima koristite u većim prostorima, kako ne biste dobili efekt zagušenosti.

Police organskih oblika unijet će ljepotu i fluidnost u vaš prostor. Bez obzira na njenu funkcionalnost, ovakve ćete oblike ponajprije doživljavati kao dekoraciju pa ih smjestite na vizualno atraktivne pozicije. Policu popunite sadržajima koji su međusobno skladni bojom i oblikom, jer dodatno naglašavanje već naglašenih oblika može prerasti u kič. Izrazito trendovsku policu koja imitira ljestve možete, zbog jednostavnosti oblika, postaviti bilo gdje, od dnevnog boravka do kupaonice. Dekorirajte ju neopterećeni pravilima.

Pojedinačne police

Zid biblioteka također je izrazito trendovski element. Njegovom postavom u prostor i kombiniranjem s drugim elementima ne možete pogriješiti, jer se veliki broj pojedinačnih polica doživljava kao cjelina.

Poželjno ju je kombinirati sa zatvorenim elementima zbog praktičnosti održavanja.

Prednost svakog poličara, neovisno o obliku i poziciji je što možete mijenjati njegov sadržaj, prema željama i potrebama pa tako mijenjati i ugođaj i efekt u prostoru. Ova jednostavna i jeftina dekoracija unijet će promjene i ljepotu u svaki prostor.

Izabela Galović Ninić, dipl. ing. arh.
Možda ste propustili...

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike