Osijek
CENTAR ZA DJECU S PROBLEMIMA U PONAŠANJU

“Legosi u centru” - Mjesto na kojem ih nitko neće nazivati domašima
Objavljeno 10. rujna, 2014.
Centar za poludnevni boravak kapaciteta je 20 djece, no potrebe su znatno veće

Sljedećeg tjedna u prvi osječki centar za poludnevni boravak djece s problemima u ponašanju “Legosi u centru” stiže prvih 20 korisnika.

Naime, riječ je o intenciji Republike Hrvatske da u skladu s nastojanjima Europske unije transformira domove za odgoj djece i djecu kojoj je rješenjem Centra za socijalnu skrb propisna dodatna odgojna mjera pokuša resocijalizirati izvaninstitucijskim mjerama. Iako takva rješenja već postoje diljem Hrvatske, Osijek od ove školske godine svoj centar za takvu djecu dobiva u sklopu Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, a koji je potpisao trogodišnji ugovor s Ministarstvom socijalne politike i mladih.

- Procijenilo se da na djecu koja nemaju znatno izražene probleme u ponašanju poludnevni boravak u domu djeluje negativno jer tamo dolaze u kontakt s maloljetnicima koji imaju znatno izražene probleme i koji na njih negativno utječu. Stoga je ideja da im se dodatna odgojna mjera pruži upravo u izvaninstitucionalnim oblicima. Cilj je da se takvu djecu više ne stigmatizira i da ih nitko ne zove domašima, a da se oni ovdje osjećaju ugodno i prihvaćeno, da rado dolaze i da osjećaju pripadnost ovoj zajednici - objasnio je Tomislav Ramljak, voditelj Centra.

Razlozi zbog kojih djeci može biti propisana mjera boravka u Legosu nepoštovanje je autoriteta roditelja i nastavnika, nerješavanje školskih obaveza, loš akademski uspjeh, bjegovi od kuće ili iz škole, pretjerano seksualizirano ponašanje, nasilje ili kriminalno ponašanje, a cilj je da u Centru provedu najmanje šest sati prije ili nakon nastave. U Centru će s mladima raditi dvije magistre socijalne pedagogije i dvije psihologinje, koje će nastojati znatno pomoći u odgojno-obrazovnom procesu te djece.

- Uz pomoć u učenju i instrukcije, koje će pružati volonteri, a u bazama ih imamo stotinjak, radit ćemo i na socijalnim vještinama, voditi ih na kulturne i sportske sadržaje. Imat ćemo i informatičke i kreativne radionice. Djeci je osiguran i jedan topli obrok i užina. Centar je otvoren od 8 do 19 sati, a korisnici će biti djeca i mladi u dobi od sedam do 18 godina - objasnila je pedagoginja Tena Zalović.

U Centru naglašavaju i kako će jedna od najvažnijih mjera biti i rad s roditeljima, a napominju i kako bi zbog sve većeg broja mladih kojima je potrebna ovakva pomoć pozornost na situaciju trebala obratiti i lokalna vlast.

Nefreteta Z. EBERHARD

U Centru naglašavaju kako će jedna od najvažnijih mjera biti i rad s roditeljima djece s problemima u ponašanju

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike