Mozaik
TRADICIONALNA JESENSKA MANIFESTACIJA

Na lijevoj obali Drave počinju
Dani prvog hrvatskog piva
Objavljeno 10. rujna, 2014.
Oba petka i subote (12. i 13. te 19. i 20. rujna) od 16 do 19 sati bit će organizirani Dani otvorenih vrata Pivovare Osijek

Već od danas, 10. rujna, na lijevoj obali Drave, od 16,30h, u okrilju katakombi, uz zvukove najpoznatijih tamburaških bendova, mirise tradicionalnih pivarskih jela i prvo hrvatsko pivo, ponovno stiže osvježenje puno zabave u organizaciji najstarije hrvatske pivovare, ovaj put u trajanju od punih deset dana.

Od 10. do 20. rujna u Osijeku na lijevoj obali Drave, u organizaciji Pivovare Osijek d.o.o., održat će se već tradicionalni Dani prvog hrvatskog piva. Kroz spoj zabave i tradicije pivarstva, cilj Dana prvog hrvatskog piva je stvoriti poznatu pivsku manifestaciju u regiji koja će privlačiti domaće, a i strane turiste iz regije i šire. Velik dio ovoga već je i ostvareno, o čemu svjedoči sve veća popraćenost manifestacije u brojnim medijima i posjećenost ljudi svih uzrasta iz cijele regije iz godine u godinu, i tako već pet godina. Svi zainteresirani tako će moći uživati u bogatom ugostiteljsko-zabavnom programu, s naglaskom na tamburaški zvuk bendova kao što su: Slavonija band, Slavonske lole, Gazde, Mejaši, Begini, Najbolji hrvatski tamburaši i drugi; uz mirise i okuse jela gurmanskih majstora iz Slavonije, neponovljive užitke u pivu najstarije hrvatske pivovare kao i u ekskluzivnom predstavljanju i konzumaciji novog brenda - originalnog prvog hrvatskog piva, što je posebnost ovogodišnjih Dana.

- Ovo pivo inspirirano je pričom o gospodinu Baueru, prvom proizvođaču piva iz Hrvatske koji je tradiciju varenja piva na području današnjeg Osijeka započeo davne 1664. godine. Višestoljetna tradicija i starinska receptura proizvodnje jamče da će ovo pivo privući sve ljubitelje piva koji su se zaželjeli pravog, punog, izvornog pivskog okusa - ističu u Pivovari. Inače, priča kaže kako je gospodin Bauer, nadahnut prirodnim bogatstvima koje je pružala Slavonija i koristeći znanje koje je donio iz zemalja u kojima je pivarstvo imalo dugu tradiciju, odlučio proizvesti pivo koje će moći stati uz bok bilo kojem pivu tog vremena.

- Da je u tome i uspio potvrđuje niz imena pivara koji su nastavili proizvodnju piva. Burna vremena koja su zadesila ove krajeve i brojne promjene društvenih okolnosti nakratko su bacili u zaborav priču o prvom hrvatskom pivu. Pronašavši zagubljene i gotovo zaboravljene recepte i naputke za pravljenje piva u prašnjavoj arhivi, osječka Pivovara odlučila je priču oživiti i vratiti joj stari sjaj. Uporaba samo najboljih sastojaka i starinski način kuhanja piva, jedinstven Hrvatskoj, jamče da nastavljamo vjerno slijediti stoljetnu tradiciju stvaranja vrhunskog proizvoda u čiju kvalitetu su se uvjerile generacije ljubitelja piva - kaže priča.

- Svake godine nastojimo poboljšati program i obogatiti omiljenu nam manifestaciju Dana, uz njegovanje slavonske tamburaške glazbe. Već godinama ova manifestacija privlači pivoljupce iz Hrvatske i okolice u grad na Dravi jer dobro znaju da ih uz obilje piva čekaju i brojni drugi sadržaji u kojima mogu uživati. Gastronomska ponuda po kojoj je Slavonija nadaleko poznata pretvorit će svakog gosta u sladokusca, a za one koje žele znati više pivovara će otvoriti svoja vrata i otkriti dio čarolije kojom nastaje pivo, taj zlatni nektar bogova. Zato, ako se itko pita kako se pozdraviti s ljetom i na najljepši način dočekati jesen, savjetujemo im da obvezno posjete Dane prvog hrvatskog piva u Osijeku i uz pokoju kriglu, puno smijeha i zabave uživaju u najboljoj pivskoj fešti. Neka naprave mjesta u svom rasporedu i pridruže nam se na najvećoj tamburaškoj zabavi u regiji - pozvala je direktorica marketinga Pivovare, Andreja Komak, uz napomenu kako je ulaz na sva događanja slobodan. Radno vrijeme šatora bit će svakoga dana od 18 sati do tri sata ujutro, a "sretni sati" (happy hours) u trajanju od 18 do 20 sati uključuju konzumaciju pola litre piva po cijeni od samo osam kuna. Također, oba petka i subote (12. i 13. rujna te 19. i 20. rujna) od 16 do 19 sati bit će organizirani Dani otvorenih vrata Pivovare Osijek.

Tomislav LEVAK
Program koncerata

10.9. SLAVONIA BEND

11.09. BEGINI

12.09. SLAVONSKE LOLE

13.09. DŽENTLEMENI

14.09. OPĆA OPASNOST

17.09. BOSUTSKI BEĆARI

18.09. GAZDE

19.09. MEJAŠI

20.09. NAJBOLJI HRVATSKI TAMBURAŠI

Andreja Komak: Već šesti put častimo naše pivoljupce

Andreja Komak, direktorica marketinga Pivovare, naglašava kako "svake godine na samom završetku ljeta, sada već šesti put, časte pivoljupce najvećom pivarskom manifestacijom u ovoj regiji". "Posjetitelje očekuje obilje zabave, plesa, pjesme, tradicionalnih pivarskih jela i naravno, hektolitri najboljeg piva", kaže ona. "Prošle godine u pet dana posjetilo nas je više od 20 tisuća posjetitelja, a ovaj put, budući da svake godine pokušavamo biti što zanimljiviji i zadovoljiti visoke kriterije naših posjetitelja, opet imamo nekoliko noviteta. Nakon što smo dvije godine imali razdvojene koncertni šator i 'krčmu' u kojoj su posjetitelji sjedili, jeli i pili, sada smo to opet odlučili objediniti na jednoj lokaciji. Dakle, bit će postavljen jedan šator površine čak 1600 četvornih metara, a sav prostor bit će sjedeći. Drugim riječima, na cijeloj toj površini bit će postavljeni stolovi i klupe, čak i za vrijeme večernjih koncerata. Želimo da svaki posjetitelj koji dođe ima svoje mjesto. Ovakvo rješenje pokazalo se boljim nego razdvajati sadržaje na dva mjesta. Nadalje, manifestacija će trajati ukupno deset, a ne pet dana. Ima više razloga za to. Prvo, želimo da građani što duže uživaju u toj priredbi, a drugo, zbog promjenjivih vremenskih prilika, pazimo da bude što više lijepih dana", objašnjava direktorica marketinga.

Najčitanije iz rubrike