Regija
TUŽNA BARANJSKA STVARNOST:

U kneževačkoj školi
upisan samo jedan prvašić
Objavljeno 10. rujna, 2014.

KNEŽEVO - Larisa Uglik jedina je učenica prvog razreda Osnovne škole Popovac, Područne škole Kneževo. U učionici, doduše, neće sjediti sama, jer nastavu sluša zajedno s nešto starijim kolegama, učenicima četvrtog razreda, kojih je devet. Ukupno tu područnu školu polazi četrdesetak učenika, od kojih njih 16 takozvane niže razrede, od I. do IV. A ne tako davno, prije početka Domovinskog rata, kada se škola zvala OŠ Beljska mladost i nije bila područna, u školskim je klupama znalo sjediti i više od 300 učenika, većinom Kneževčana, jer su u nju išli i učenici iz Topolja odnosno Duboševice.

- Ljudi u Kneževu više nemaju što raditi i odlaze iz njega. Ne samo iz njega nego i s područja cijele općine, pa i Baranje - priča Jadranka Sabljak, ravnateljica OŠ Popovac, naglašavajući kako mnogo kneževačkih stanova zjapi prazno jer su stanovnici otišli i najvjerojatnije se ne misle vraćati. Postoje, nastavlja, naznake da će do Božića otići još tri obitelji (to je ono što sigurno zna), pa će u školu ići još manje učenika, a pribojava se i masovnijeg egzodusa u bliskoj budućnosti.

- Neposredno uoči Domovinskog rata, osim što je kneževačku školu polazilo 300-tinjak učenika, isto toliko ih je bilo u popovačkoj, što je više od 600 učenika. Danas cijela OŠ Popovac, zajedno s područnom u Kneževu, ima 134 učenika. Dio roditelja, pa samim time i njihove djece, nije se vratio iz progonstva, dio je otišao u Srbiju, a dio trbuhom za kruhom u treće zemlje, najviše Njemačku i Kanadu - objašnjava Sabljak, naglašavajući kako je, nakon Kanade, novi trend postao odlazak u Irsku.

Nije tako samo u općini Popovac. Sudeći po informacijama koje imamo, u posljednje je vrijeme u tu zemlju otišlo mnoštvo ljudi. Samo na jednom mjestu, u okolici Dublina, u ovom trenutku boravi stotinjak Baranjaca. I.Getto

Djece ni za nogometnu ekipu

Od nekada najvećeg radničkog naselja, ostale su mrvice. Ponos Kneževa, beljski restoran i zgrada direkcije, postao je vlasništvo Hypo Alpe Adria banke, tvrtka TOS je, nakon stečaja, prodana novom vlasniku i u njoj radi samo manji dio nekadašnjih radnika, a NK Belje ne može “skrpati” mlađu selekciju.

Možda ste propustili...

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Za Općinu Donja Motičina 35.000 €

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

Najčitanije iz rubrike