Regija
NOVA VUKOVARSKA VLAST O MJERAMA GOSPODARSKOG OPORAVKA

Za nove obrte Grad daje 10.000 kuna
Objavljeno 10. rujna, 2014.

VUKOVAR – Težište dajemo na gospodarstvo uvažavajući, naravno, tešku socijalnu sliku u gradu Vukovaru – tim je riječima gradonačelnik Ivan Penava počeo jučerašnju konferenciju podsjetivši na uspješno proveden plan besplatnih udžbenika. Potom je prezentirao prve korake usmjerene na gospodarstvo.

Objavljen je javni poziv novim obrtnicima i poduzetnicima kojima će Grad iznosom od 10.000 kuna sufinancirati otvaranje obrta, a u gradskom budžetu osigurano je 300.000 kuna. Potpora se daje za troškove nabave opreme i administrativni trošak otvaranja obrta. Penava je podatke usporedio s prošlom godinom kada je pojedinačna nepovratna potpora iznosila 2000 kuna, a od 100.000 kuna na toj poziciji utrošeno je približno 68.000 kuna.

– Dakle, za 300 posto smo u tom dijelu podigli proračunska sredstva, a pojedinačne potpore za 500 posto – ustvrdio je, rekavši kako je budžet grada ove godine na razini 166 milijuna kuna, što je poticaj ovim mjerama u resoru gospodarstva. Istaknuo je kako je glavni cilj potaknuti, olakšati situaciju novim obrtnicima s novim idejama kako bi oni, uz postojeće snage, bili izlaz iz teške situacije gdje će i Grad davati svoj maksimalni doprinos. Gradonačelnik se spomenuo i jamstvenog fonda pri Vukovarskoj razvojnoj agenciji (VURA) u koji će biti uplaćeno 500.000 kuna za pomoć poduzetnicima glede osiguranja kredita, no nije propustio reći kako je isti iznos bio u istu svrhu predviđen i lani, no nikad i uplaćen u taj fond.

O poticajima u poljoprivredi govorio je zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček, kao novoj mjeri „teškoj“ 300.000 kuna za potpore kapitalnim ulaganjima u biljnoj proizvodnji, troškove osiguranja ratarskih kultura, potpore za sustave navodnjavanja ili zaštitu trajnih nasada, potpora u pčelarskoj proizvodnji… Moći će ih dobiti OPG-ovi, po maksimalnih 10.000 kuna, a još se, za natječaj, čeka suglasnost Ministarstva poljoprivrede.

– Dosad to nije postojalo u gradskom proračunu, a nagodinu ćemo vjerojatno iznos udvostručiti kako bismo potaknuli ljude u prigradskim naseljima da se više bave poljoprivrednom, ekoproizvodnjom – objasnio je Pavliček.

Penava je iznio i što se radi na obećanoj tzv. Obrtničkoj ulici gdje bi se poslovni prostori iznajmljivali za kunu.

– Radimo na strategiji. Uveli smo tri milijuna kuna u proračun za kupnju poslovnih prostora koji nisu u gradskom vlasništvu, formirat ćemo tim za taj posao i radit će se po fazama, vidjeti i iskustva Osijeka. Ideja je imati autentičan dio grada, Obrtničku ulicu, no riječ je o projektu koji će se realizirati u punom obujmu kroz više godina – objasnio je Penava plan o oživljavanju Ulice dr. F. Tuđmana, središta grada s baroknim svodovima. Spomenuo je i proširenje te ideje, u suradnji s gradom Dubrovnikom, da se ponude i njihovi proizvodi poput maslinovog ulja i vina, dok bi vukovarski obrtnici imali istu mogućnost izlaska pred dubrovačke kupce.

– Radimo, promišljamo i ja sam optimističan glede rezultata i očekujem da će ih biti u skoro vrijeme – zaključio je.S.Butigan

Pregovori s investitorima

“Bilo je dosta tih razgovora, no većina je želja bez zapravo realnih osnova, no svaka peta ako donese rezultate, bit ćemo zadovoljni”, kazao je Pernava na upit o privlačenju investitora. Spomenuo je skore susrete s nekim veleposlanstvima te približavanje Austriji i Njemačkoj, gdje misle da mogu pronaći partnere. Pritom se požalio da se s tim, zbog izvanrednih izbora i kasnog donošenja proračuna za tekuću godinu, kasno krenulo.

Možda ste propustili...

UDRUGA STANARA ŠOKAČKIH STANOVA

Đeram: Skupština i druženje na stanu

ŽELE SUVREMENIJU TEHNIČKU OPREMU I SOLARNE PANELE

Zbog specifičnog vlasništva SIC se ne može javljati na natječaje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana