Novosti
NE OČEKUJU SE PROBLEMI

Vodeni val na Dunavu napustio Hrvatsku, najavljena nova kiša
Objavljeno 8. rujna, 2014.

Vezani članci

ZLATNI GRB GRADA ŽUPANJE ORUŽANIM SNAGAMA

Nagrađeni za pomoć u poplavama

Kulminacija vodenog vala prošle je noći prošla i kod Vukovara, bez ozbiljnijih posljedica za istočnu Hrvatsku. Njegov se vrh jučer nalazio na području ušća Drave u Dunav, a vodostaj Dunava bio je u opadanju do Batine, u Tikvešu i Aljmašu je kulminirao-stagnirao, a nizvodno još lagano rastao.

Za dunavske i zaštitne vodne građevine njegovih pritoka na području Baranje i Aljmaša i dalje su bila na snazi pripremna stanja obrane od poplava, a maksimalni vodostaj tog vodenog vala nije uvjetovao uspostavu redovne obrane od poplava. I na Dravi je formiran veliki vodeni val, ali je do Podravske Moslavine već bio u opadanju, u Donjem Miholjcu kulminirao-stagnirao, a nizvodno bio u laganom porastu. Vodostaj Drave u Donjem Miholjcu i Belišću tako je tek za manji iznos premašio razinu mjerodavnu za uspostavu redovne obrane od poplava, no zbog očekivanog brzog opadanja vodostaja nakon kulminacije, to sukladno pravilima Državnog plana obrane od poplava ipak nije učinjeno, doznajemo iz priopćenja Centra obrane od poplava Sektora B. Iako se od srijede najavljuju nove kiše, ne bi trebalo biti većih problema s vodostajem Drave i Dunava (osim eventualno na tzv. unutarnjim vodama) jer kiše koje padnu ovdje ne utječu presudno na vodostaj, nego voda koja pristiže iz Njemačke, Austrije, Slovačke i Mađarske.I.Bošnjak

STIŽE CIKLONA TALIJA

Jug Hrvatske jučer je pogodilo grmljavinsko nevrijeme, praćeno i tučom, pa je u Konavlima oko 8 ujutro zabilježena pijavica, piše crometeo.hr. U srijedu se očekuje promjena vremena, a polovinom ovog tjedna i nova kišna ciklona, nazvana Talija. Najavljuju se obilne kiše, na moru kao i na kopnu, a i temperature će opet pasti, pa bi se više od 20 stupnjeva moglo zadržati samo u Slavoniji i Baranji.