Autoglas
HRVATSKI URED ZA OSIGURANJE:

Izazivanje nesreće s neosiguranim automobilom vodi vas u - bankrot!
Objavljeno 9. rujna, 2014.

U povodu prometne nesreće koja se prošlog utorka dogodila u Maloj Buni kod Velike Gorice, a koju je izazvao mladi vozač upravljajući neregistriranim BMW-om, Hrvatski ured za osiguranje ponovno upozorava na brojne moguće posljedice upravljanja neregistriranim i neosiguranim vozilima. Upozorava i na nužnost snažnije edukacije mladih vozača o savjesnom i odgovornom ponašanju u prometu.

Mladi vozači vrlo često precjenjuju svoje sposobnosti i često se upuštaju u rizičnu i prebrzu vožnju, nesvjesni svih rizika koje takva vožnja nosi. Ohrabruje podatak da je udio mladih vozača (od 16 do 24 godine) u svim prometnim nesrećama i stradavanjima 2012. i 2013. godine pao u odnosu prema godini prije. U 2011. godini u prometnim je nesrećama sudjelovalo 6665 mladih vozača u dobi od 17 do 24 godine, u 2012. godini njih 5217, a u 2013. godini 4587.

Te su brojke i dalje velike, pa je nužno učiniti dodatne napore u edukaciji mladih o odgovornom ponašanju u prometu. Značajnu ulogu imaju roditelji, koji svojim primjerom trebaju pokazati obrasce poželjnog ponašanja u prometu. Odgovornost je i na svim ostalim razinama društva.

Što se tiče neosiguranih i neregistriranih vozila na hrvatskim cestama, Hrvatski ured za osiguranje i MUP od 2009. godine provode zajedničke akcije kako bi probudili svijest građana o važnosti pravodobnog produženja osiguranja i registracije automobila. Vožnja i posjedovanje neosiguranog i neregistriranog a neodjavljenog motornog vozila njegovom vlasniku donosi brojne prekršajne kazne.

Izostanak odgovarajućeg osiguranja od automobilske odgovornosti može dovesti do katastrofalnog financijskog udara na imovinu vlasnika odnosno vozača takvog vozila. Naime, ako vozač upravljajući neosiguranim vozilom počini štetu, koja se može mjeriti u milijunima kuna, Hrvatski ured za osiguranje svim će oštećenim osobama - žrtvama prometne nesreće koju je skrivilo neosigurano vozilo, naknaditi štetu. No ima pravo potraživati naknadu cjelokupnog isplaćenog iznosa štete povećanog za eventualne troškove i kamate od osobe koja je odgovorna za štetu, dakle od vozača odnosno vlasnika neosiguranog vozila.M.Bugarić

Višestruka kazna

Vlasnik vozila zbog izbjegavanja troška obveznog osiguranja dovodi se u situaciju da bude višestruko prekršajno kažnjen zbog izazivanja prometne nesreće. U konačnici se izlaže opasnosti da sam snosi naknadu za potencijalno višemilijunske štete u prometnoj nesreći.

Možda ste propustili...

POPULARAN GRADSKI AUTOMOBIL

Povoljnije do Toyote Axgo X

JANICA KOSTELIĆ SUVOZAČICA DVOSTRUKOG POBJEDNIKA WRC RALLYJA CROATIA

Prvakinja asistirala - prvaku