Ekonomija
ZATVOREN 22. JESENSKI MEĐUNARODNI BJELOVARSKI SAJAM

Domaće stočarstvo ipak je živo i žilavo
Objavljeno 7. rujna, 2014.

Jučer je bio posljednji dan 22. Jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma koji se od petka održava u Gudovcu, pokraj Bjelovara. Ključna manifestacija jesenskog sajma je državna stočarska izložba na kojoj je ove godine predstavljeno više od 550 grla 220 proizvođača, koji su pokazali da je domaće stočarstvo živo i žilavo. Mljekarske farme opstaju samo uz mnogo rada i odricanja. Goran Peleš u staji ima 40 grla, a proizvodnju planira i proširiti. To je moguće, jer njegova obitelj farmu nadograđuje polako. "Nismo htjeli, odustali smo od toga, bili smo više sigurni u stariji model mljekarstva. Od proljeća do zime, dok ne padne prvi snijeg, stalno su vani, dolaze navečer i ujutro na mužnju..."

Zadovoljan je i ovčar Dražen Čikvar. Njega ne muči domaće nesređeno tržište i pad kupovne moći i potražnje za janjcima, jer 70 % njegovih janjaca i rasplodnog materijala odlazi u Tursku. S Turcima surađuje tri godine. Dovoljna je bila samo jedna prodaja na tom tržištu pa sada, zahvaljujući kvaliteti, ima siguran plasman, ali i naplatu.

"I oni sad samo šalju mail koliko komada, pošalju novac, kamion pošaljem za 10 do 15 dana. Uopće nije upitno više da oni dođu ili da imaju osjećaj da ću ih ja prevariti, što nemam namjeru i ne želim to napraviti. Jučer su bili kod nas Turci i razgovarali s nama i zato dalje nastavljamo suradnju. Došli su i ljudi iz Italije i oni žele suradnju, sad mi moramo samo povećavati proizvodnju da bismo to mogli realizirati..."(MS)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike