Novosti
KRIZA MIJENJA NAVIKE

Sve više ljudi osigurava se od gubitka radnog mjesta
Objavljeno 8. rujna, 2014.
Osigravatelji zbog otkaza na poslu nude klijentima isplaćivanje ugovorene mjesečne naknade za, primjerice, režije

Na hrvatskom tržištu osiguranja široka je paleta usluga i mogućnosti sklapanja premija, po tome ne zaostajemo za europskim okruženjem.

Pa je tako moguće osigurati se i za slučaj ako ostanete bez posla. Čini se posve logično jer u vremenima smo općeg društvenog i gospodarskog nemilja. Uostalom u porastu su upravo premije iz skupine neživotnog osiguranje koje se zove - osiguranje raznih financijskih gubitaka.

Hrvatski ured za osiguranje netom je objavio Statističke podatke tržišta osiguranja za prvih pola godine. Ukupno je 26 društava za osiguranje i oni su zaračunali ukupnu brutopremiju u iznosu od 5,4 milijarde kuna. To istina predstavlja pad od 4,6 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Pad se bilježi u segmentu neživotnih osiguranja, dok ona životna nastavljaju bilježiti kontinuirani porast. A upravo u kategoriji neživotnih, gledano po segmentima porast premija bilježi i osiguranje raznih financijskih gubitaka i to s dojmljivih 29 posto u odnosu na godinu prije. Osiguranje je to financijskih i materijalnih šteta tvrtki i drugih institucija, čime se pruža cjelovita zaštita njihova poslovanja. U osigurateljnoj terminologiji ovo se osiguranje naziva “šomažno osiguranje”. Ono u Hrvatskoj u ukupnom portfelju, istina, zauzima tek 1,03 posto tržišta, a u 2013. godini zaračunata brutopremija iznosila je 93,6 milijuna kuna.

No, može li se ova vrsta osiguranja doista dovesti u izravnu svezu s aktualnim stanjem u domaćem gospodarstvu? U Allianz osiguranju tako primjerice privatnim osobama nude osiguranje standarda života zbog otkaza na poslu, kojim se klijentima isplaćuje ugovorena mjesečna naknada za pokrivanje fiksnih troškova života, primjerice režija, u razdoblju nezaposlenosti. Pa ipak, u toj kući ovo osiguranje ne dovode direktno u svezu s trenutnim gospodarskim stanjem, ali drže kako je ono vjerojatno utjecalo na razvijanje svijesti pravnih i privatnih osoba o potrebi osiguranja i od financijskih gubitaka koji slijede materijalnu štetu. U Graweu se slaže s kolegama i naglašavaju kako ovakve premije osiguranja ne služi tome da se ublaže efekti financijske krize.

U Croatia osiguranju podsjećaju kako šomažno osiguranje nije ništa novo na našem tržištu, većina kuća ga pruža cijeli niz godina. Uostalom zanimljivo je spomenuti da su prva osiguranja različitih posljedičnih financijskih gubitka u svijetu zabilježena već u 18 stoljeću.

- Kod ovog osiguranja pravne osobe odnosno tvrtke osiguravaju se od financijskih gubitaka radi prekida rada zbog požara i nekih drugih opasnosti, od financijskih gubitaka radi prekida rada zbog loma strojeva, razne priredbe u slučaju rizika atmosferskih oborina, od šteta zbog otkupa krivotvorenih inozemnih sredstava plaćanja te od otkaza turističkih putovanja - nabrajaju u CO. Najzastupljeniji oblik šomažnog osiguranja u svijetu je osiguranje financijskih gubitaka od rizika požara, na drugom mjestu je osiguranje financijskih gubitaka od rizika loma strojeva. Šomažna osiguranja česta su u industrijski razvijenim zemljama, posebice u velikim industrijskim kompanijama.

Dario KUŠTRO
OSIGURANJE INTERESA

Osiguranje financijskih gubitaka od prekida rada zbog požara i loma strojeva u osigurateljnoj terminologiji naziva se “šomažno osiguranje”. Termin šomaž ili izvorno francuski "chomage" u prijevodu znači "interes", a odnosi se na razdoblje neaktivnosti, zastoja u industriji ili prekida rada. Dakle, ovo osiguranje pruža pokriće od financijskih gubitaka koji mogu nastati zbog prekida rada tvrtke.

RAST ŽIVOTNIH OSIGURANJA

Prema podacima Hrvatskog ureda za osiguranje za II. tromjesečje 2014. godine 16 društava za osiguranje koja se bave životnim osiguranjima, zaračunala su brutopremiju u iznosu od 1,3 milijarde kuna, što predstavlja rast od 5,7 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U tom segmentu najveći udio ima klasično životno osiguranje s premijom. Kod neživotnih osiguranja, koja inače čini 72,2 % ukupnih premija, zaračunata brutopremija niža je 7,9 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Šomažna osiguranja

česta su u industrijski razvijenim zemljama

29 %

porasle su premije osiguranja od raznih financijskih gubitaka