Crna kronika
VOZAČI, OPREZ

U prošlih 10 godina na hrvatskim cestama poginulo 174 djece!
Objavljeno 8. rujna, 2014.
Najviše najmlađih život gubi u vozilima svojih roditelja

OSIJEK - U posljednjih deset godina na hrvatskim je cestama u prometnim nesrećama poginulo 174 djece. Njihjoš gotovo 15 tisuća (14.961) u nesrećama je teže ili lakše ozlijeđeno. Crne su to statističke brojke hrvatskoga MUP-a, koji navodi da je zabrinjavajuće što djeca najčešće ginu ondje gdje bi trebala biti najsigurnija - kao putnici u vozilima svojih roditelja ili drugih odraslih osoba. Prije petnaestak godina djeca su najviše stradavala kao pješaci.

- Djeca se prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana ili su u neadekvatnim sjedalicama, koje ne ispunjavaju osnovne uvjete sigurnosti. Nevjerojatni su podaci koliko se djece svih dobi prevozi u vozilima s roditeljima a da u današnje vrijeme velikog napretka pasivne sigurnosti u automobilima nisu vezana ili na bilo koji drugi način osigurana od mogućeg stradavanja - ističu u MUP-u i dodaju da će, između ostalog, na taj problem posebno usmjeriti svoju preventivu, ali i kažnjavati neodgovorne.

Djeca su najugroženija skupina sudionika u prometu zbog svoje zaigranosti. Ona nemaju razvijen osjećaj za procjenu opasnosti, nižeg su rasta pa time i teže uočljivija vozačima, a i njima samima vidno je polje ograničeno.

Iz MUP-a savjetuju roditeljima da nauče svoju djecu kako se ispravno ponašati u prometu, ali i da to pokažu svojim primjerom. Djeci treba pokazati najsigurniji put do škole, a prvašiće bar deset dana i pratiti na tom putu i upozoravati na opasnosti. Između ostaloga, najmlađima treba objasniti ulogu pješačkog prijelaza i prometnog policajca, ali djetetu treba i, u uvjetima smanjene vidljivosti ili noću, odjenuti svjetliju ili reflektirajuću odjeću. Na školskim torbama bi također trebali biti reflektirajući elementi.

Sandra LACIĆ
SAVJETI VOZAČIMA I DJECI

U zonama škola vozači ne smiju voziti brzinom većom od 40 kilometara na sat, ali trebaju i dodatno pripaziti. Po potrebi vozač bi trebao stati i pokazati djeci rukom da sigurno mogu prijeći, a vozači moraju poštovati i znakove policajaca, pripadnika prometnih jedinica mladeži ili školskih prometnih jedinica. Djeca smiju prijeći cestu samo preko tzv. zebre, kada je na semaforu zeleno svjetlo i hodati pločnikom, a nikako ne kolnikom. Ako stalno prolaze vozila, djeca trebaju pričekati da netko od vozača stane i rukom im pokaže da mogu prijeći.

“POŠTUJTE NAŠE ZNAKOVE”

U okviru preventivne akcije “Poštujte naše znakove” policija će u rujnu održati dvadesetominutna predavanja i razgovor u svim prvim razredima osnovnih škola i upoznavati djecu s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu te im podijeliti reflektirajuće ovratnike. Svaki dan policajci će pojačano nadzirati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola. Kažnjavat će se svi vozači koji se ne budu pridržavali pravila, a u blizini škola radit će i pripadnici prometne jedinice mladeži.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike