Ekonomija
SAVJETODAVNA SLUŽBA

Svaki dan propadaju urodi poljoprivrednih kultura
Objavljeno 8. rujna, 2014.

S obzirom na nezapamćenu količinu padalina ovog ljeta Savjetodavna služba pojačano prati, ove godine za poljoprivrednike, vrlo tešku situaciju. Na svim područjima poljoprivredne proizvodnje i u svim krajevima Republike Hrvatske stanje je podjednako loše jer su obilne kiše i vrijeme bez dovoljno potrebnih sunčanih sati učinili već veliku štetu, izjavio je Hrvoje Horvat, ravnatelj Savjetodavneslužbe.

“Želim, međutim obavijestiti javnost o trenutačnoj situaciji i uputiti poljoprivrednike na naše savjetnike na terenu kako bi dobili i pojedinačno najbolji savjet za svaku situaciju posebno. S obzirom na to da je u hortikulturi sada vrijeme berbe različitih plodova (jabuka, šljiva, grožđa, rajčica, paprika i dr.), teško je, zbog ovakvih vremenskih neprilika, dati generalnu preporuku. Ti se poljoprivredni proizvodi beru kad su u tehnološkoj zrelosti”, naveo je Horvat te je dodao da su, kad je u pitanju grožđe, šećeri vrlo niski, a kiseline visoke.

- S obzirom na to da je zdravstveno stanje grožđa dosta loše (posljedica velike količine oborina tijekom cijelog vegetacijskog razdoblja te vremenskih nepogoda, kao što su tuča i pijavica – rezultat toga pojava je pepelnice i peronospore te botritisa – truljenje grožđa), berbe ranih sorata i za specijalna vina (npr. pjenušci) već su počele, iako optimalni rokovi još nisu ni približno postignuti.

Slična je situacija i kod jabuka. Svaki dan propada određena količina uroda, a preporučiti berbu je nemoguće ako znamo da većina naših jabuka nema skladište i da idu direktno na tržnicu, rekao je Horvat.Z.Rupčić

Najveći problem je nemogućnost ulaska mehanizacije u polja jer su zasićena vodom i mekana

Možda ste propustili...

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

Najčitanije iz rubrike