Regija
U SL. BRODU PRVA NEPROFITNA LOKALNA RADIOPOSTAJA

Prvi i u Europi - Radio 92FM vode osobe iz ugroženih skupina
Objavljeno 6. rujna, 2014.

SLAVONSKI BROD – Pola godine nakon najave, jučer je emitiranje počeo Radio 92FM, a Slavonski Brod je prvi grad u Hrvatskoj i u Europi s neprofitnom radiopostajom koju će voditi osobe iz ugroženih skupina. Cilj projekta neprofitnog radija usmjeren je na probleme koje imaju osobe s invaliditetom u zajednici i na tržištu rada te senzibiliziranje lokalne zajednice za suživot s njima. Projekt je začet prije dvije i pol godine na ideju slavonskobrodskog Društva multiple skleroze, a sredstva (gotovo 150 tisuća eura) osigurana su preko natječaja EU (Lot 3) za sljedećih 18 mjeseci.

- Ideja je zasnovana na dugogodišnjem iskustvu rada s udrugama na projektima EU. Velik novac utrošen je za medijske kampanje, bez velikog učinka. Jednostavno je bilo logično pokretanje medija koji će potaknuti razvoj civilnog društva, posebno u našem gradu. Prije dvije godine Hrvatski zavod za zapošljavanje kao ugovorno tijelo raspisao je natječaj, i mi smo prepoznali priliku. Procedura vezana uz projekt trajala je godinu dana. Koncesija nam je bila najveći problem. Čak mogu reći da je tu velika uloga politike, ali kad idete čista srca, sve na kraju ide kako želite. Danas smo tu i sviramo - ističe Anica Radman, voditeljica projekta.

Partner u projektu je udruga osoba s invaliditetom Loko Moto, a suradnici su i HZZ te Brodsko-posavska županija.

- Radio je kruna svih naših dosadašnjih projekata jer smo htjeli približiti se i olakšati pristup medijskom prostoru svima kojima je to potrebno, posebno marginaliziranim skupinama - kaže Željko Pudić, predsjednik Društva multiple skleroze.

- Kratko i jasno, naš je moto da nema favoriziranih i nema marginaliziranih, svi su dobrodošli - ističe Irena Vukas, glavna urednica radiopostaje. Trenutačno je u rad uključeno pet volontera, no osim novinarskih profesionalaca, žele privući i znalce iz drugih struka, kaže Vukas, kako bi zajedno kreirali program. Slični “comunity” mediji i u Europi su sve privlačniji jer srcem i dušom odrađuju onaj posao koji profitabilni mediji ne odrađuju, a to je bliski telefonski kontakt sa slušateljima, kaže programski direktor Tomislav Goll, najavljujući 24-satni program s dinamičnim sadržajem, koji će obuhvatiti male ljude lokalne zajednice, one koji su nešto dobro učinili za svoj grad. M. Radošević

Emisije će trajati koliko slušatelji žele

“Svaki dan ima neku svoju temu, ponedjeljak je kultura, utorak je sport, srijeda gospodarstvo... Glazbeno smo raznoliki i kvalitetni, a radio nije formatiran. U programskom je dijelu potpuno otvoren pa naše emisije mogu trajati onoliko koliko trebaju...”, kaže Goll, naglašavajući kako će sve na Radiju 92FM biti podložno jedinom formatu - a to su slušatelji.

Možda ste propustili...

OPĆINA VILJEVO PLANIRA GRADNJU

Srijemski kulturni centar u Ivanovu

ŽELE SUVREMENIJU TEHNIČKU OPREMU I SOLARNE PANELE

Zbog specifičnog vlasništva SIC se ne može javljati na natječaje

SKUPŠTINA VATROGASNE ZAJEDNICE NAŠICE

Požara manje 60 posto

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana