Osijek
GOMILAJU DUGOVE I NE HAJU ZA TO

Osječanin preskočio čak 214 rata za stan iako ona iznosi samo 300 kn mjesečno
Objavljeno 6. rujna, 2014.
Pokretanjem ovrha Grad je odlučio stati na kraj dužnicima

Iako bi stotine Osječana sa stambenim kreditima prodale dušu za mjesečnu ratu od 525 kuna, neki od sretnika koji upravo toliko prosječno plaćaju mjesečni otkup komfornih gradskih stanova, očito, ne dijele njihovo mišljenje, s obzirom na to da zajedno Gradu Osijeku duguju čak 4,772.900,24 kune!

Iznos je to ukupnog duga za stanove koje u Osijeku građani otkupljuju u skladu sa Zakonom o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo.

- Prema podacima Zavoda za stanovanje d.o.o., koji obavlja naplatu prihoda od prodaje gradskih stanova Grada Osijeka obročnom otplatom, ukupan dug za otkup stanova na dan 29. kolovoza 2014. godine iznosio je 628.013,19 eura. Grad Osijek pokrenuo je postupak za potrebe pokretanja ovrha za naplatu dospjelih potraživanja, tako da je Zavod za stanovanje d.o.o. već u 2013. godini dostavio dužnicima 448 opomena pred ovrhu zbog neplaćanja rata za otkup prodanih stanova - izvještava Krešimir Jakić iz Odsjeka za stambeno gospodarstvo Grada Osijeka te ističe kako bi, redovitom naplatom i provedbom ovrha, svi stanovi koji su u otkupu, njih 4816, trebali biti otplaćeni do 2025. godine.

Također, iz Grada kažu kako najveće pojedinačno dugovanje za otkup stana iznosi 74.237,41 kunu (9.768,08 eura), odnosno da je osoba koja taj novac duguje Gradu propustila platiti čak 214 mjesečnih rata u iznosu od samo tristotinjak kuna! Objašnjenja kako je takvo što uopće moguće u situaciji kada ljudi bez puno rasprave ostaju na ulici zbog neplaćene tri rate kredita - nema. No zato je tu uvjerenje aktualne gradske vlasti da će pokrenutim ovrhama dužnicima konačno stati na kraj.

- Napominjemo da su predmetna potraživanja iz sklopljenih ugovora o prodaji stana na kojem postoji stanarsko pravo osigurana zalogom (hipotekom) na stanu te se ona u skladu s odredbama Zakona o obveznim odnosima mogu namiriti iz opterećene nekretnine i nakon proteka vremena zastare - objašnjava Jakić.

Ivana SOLAR
Rate već od 40,96 kuna!

Oni koji su imali priliku uhvatiti se otkupa gradskih stanova s pravom se smatraju privilegiranima s obzirom na to da se im se mjesečna rata kreće od samo 40,96 kuna (5,39 eura) do maksimalnih 1008,44 kuna (132,69 eura)! Uz to, većina stanova koji su u otkupu nalazi se u velikim osječkim stambenim naseljima poznatim po odličnoj kvaliteti gradnje.

Možda ste propustili...

“OPERA PERDUTA” U ARHEOLOŠKOM MUZEJU

Humanitarni koncert za udrugu “Moje dijete”

NASTUPNI POSJET VELEPOSLANICE SLOVAČKE HANE KOVAČOVE

Želim povećati zanimanje za slovački jezik i kulturu

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

Najčitanije iz rubrike