Novosti
POSLODAVCI SVE VIŠE TRAŽE PROVJERU KANDIDATA

“Kako ikome možeš vjerovati nakon što sebi kupiš diplomu?”
Objavljeno 5. rujna, 2014.
Lažiranje diploma ima posebnu težinu i odašilje posebnu poruku o stanju društva i morala

Vezani članci

ČELNICI SVEUČILIŠTA J. J. STROSSMAYERA ČESTO SE SUSREĆU S PROVJERAMA:

U Osijeku nije nađena lažna diploma

Kada je otkriveno da je direktor Elektroistre Valter Krizmanić posjedovao lažnu diplomu Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, zbog čega je dobio izvanredni otkaz, potvrđeni su razmjeri problema lažiranja diploma pa su fakulteti, poglavito pravni i ekonomski, zasuti zahtjevima poslodavaca, ponajviše javnih poduzeća - HEP-a, HAC-a, HŽ-a, Šuma... za provjeru diploma svojih zaposlenika.

Krizmanić je otvorio Pandorinu kutiju u HEP-u jer je njegovo vodstvo odlučilo provjeriti vjerodostojnost svih diploma/svjedodžbi svih radnika u sjedištu Društva. Ipak, najmasovnija provjera traje u Zagrebačkom holdingu, gdje je otkriveno više od 260 “lažnjaka”, a informacije se čekaju za još približno 1000 zaposlenika. Iako postoje i drugi oblici krivotvorenja, lažiranje diploma ima posebnu težinu i odašilje posebnu poruku o stanju društva i morala, obezvrjeđujućem odnosu prema obrazovanju, akademskoj zajednici, poslu...

Provjera u državnoj službi

Udruga pravnika Vukovar 91. na čelu sa Zoranom Šangutom pokrenula je inicijativu o provjeri diploma i svjedodžbi svih zaposlenih u državnoj i javnoj službi, a kao doprinos borbi protiv korupcije. “Udruga predlaže i poziva predsjednika RH, predsjednika Vlade, Vladu RH, predsjednika Sabora, ministre, saborske zastupnike, predstavnička tijela jedinice lokalne uprave i samouprave, župane, gradonačelnike, direktore državnih i lokalnih javnih trgovačkih društava i ustanova da pokrenu postupak provjere vjerodostojnosti diploma i svjedodžbi svih zaposlenika u razini svoje odgovornosti i nadležnosti i na taj način dadu svoj doprinos u borbi protiv korupcije”, pozvala je ta udruga, koja ocjenjuje da je ovaj problem godinama prisutan te da ga je nužno sustavno riješiti.

- Konačnim rješavanjem problema nevjerodostojnih, odnosno krivotvorenih diploma i svjedodžbi, dat ćemo i konkretan poticaj i doprinos DORH-u i tijelima gonjenja za učinkovito sankcioniranje i preventivno sprečavanje krivotvorenja diploma i svjedodžbi - pozvao je Šangut.

- Kako bilo kome na svijetu možeš vjerovati nakon što sebi kupiš diplomu? - zapitala je u svome komentaru na ovu temu na portalu Hrvatskog kulturnog vijeća jedna građanka.

Provjerili smo kako Slavonija i Baranja, njena visoka učilišta, poslodavci i sindikalni krugovi “dišu” na tu sve očitiju anomaliju u našem društvu.

Do tri godine zatvora

– PU osječko-baranjska zasad u tom smislu nije imala dojava ni postupanja - kaže njen službenik zadužen za odnose s javnošću Vlado Krznarić.

– Riječ je o kaznenom djelu krivotvorenja isprave, čl. 278 JZ-a, st. 1., a po st. 3. je kažnjivo i to kaznom zatvora do tri godine. Kažnjiv je i pokušaj tog kaznenog djela, također kaznom zatvora do tri godine - dodaje Krznarić.

Direktor gradskog poduzeća Đakovački vodovod Vlado Koren kaže da to društvo dosad nije imalo potrebu za takvim provjerama.

– Osobno ne bih takvo što provjeravao, jer držim da se radni odnos i odnosi u kolektivu zasnivaju i na povjerenju. Jer, ako već u startu nema povjerenja – to je loš posao. Nisam za to da takva provjera bude uvedena kao redovna praksa. Da posegnem za takvom provjerom - osjećao bih se loše, kao da nekome radim iza leđa. Moje je da raspišem natječaj i da odabrani kadar donese dokumentaciju - kaže Koren. Ipak, dodaje, politička zapošljavanja imaju svoju osjetljivost.

- Privatnici ne rade na taj način, dok su javna poduzeća pod povećalom politike, kao i poreznih obveznika - kaže Koren, koji ima vjerodostojnu diplomu dipl. ing. poljoprivrede s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku.

Suzana ŽUPAN

260 “lažnjaka” otkriveno je prilikom provjere u Zagrebačkom holdingu

STROJARSKI FAKULTET U BRODU:
S lažnom diplomom i u Ameriku

Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu, što djeluje u okviru Sveučilišta Osijek, do danas je imao destak upita vezanih uz provjeru diploma. “Sve upite rješavamo u najkraćem mogućem roku, a svi koje smo zaprimili iz RH bili su pozitivni, tj. sve osobe za koje je tražena provjera diplome zaista su i završile studij na našem fakultetu. Imali smo i slučaj provjere diplome iz SAD-a na koji smo morali odgovoriti negativno. Naime, radilo se o osobi koja je upisala studij na brodskom Strojarskom fakultetu, ali ga nikad nije završila”, odgovorila je tajnica Fakulteta Mirjana Senić Moškun. I u slavonskobrodskom Veleučilištu dosad je bilo nekoliko upita za provjeru svjedodžbi/diploma izdanih u ovoj ustanovi, a v.d. prodekana za nastavu, dr. sc. Krunoslav Mirosavljević, kaže da ni u jednom slučaju nije utvrđen nikakav problem.(M.R.)

PERO ARAČIĆ, dekan KBF-a

Problem počinje s prepisivanjem domaće zadaće

- Naše gotovo sve osoblje iz naših je redova i, što se tiče naših diploma, nema nikakvih sumnji - kaže dekan KBF-a u Đakovu i član suradnik HAZU-a prof. dr. sc. Pero Aračić. “Zaprepašten sam činjenicom da bi građani išli falsificirati svoje dokumente. Očito smo spremni na sve. U tom kontekstu, ušli smo u jedno vrzino kolo i pali u etičkom i moralnom smislu. To je srozavanje ljudskog dostojanstva, znak srozavanja cijelog društva. Za takve slučajeve treba rigorozno kažnjavati i instituciju i pojedinca. S druge strane, pitanje je kako to naše društvo može 'očistiti'. Kao čovjeku, teško mi je shvatiti da netko može falsificirati diplomu. To na neki način počinje još s prepisivanjem domaće zadaće. I kao kršćanin zaprepastim se i zapitam: Koga smo mi to i kako odgajali! Jer, problem je višedimenzionalan. Tu bismo se svi koji smo u odgojno-obrazovnom procesu trebali zapitati kako odgajamo”, kaže prof. dr. sc. Aračić.(S.Ž.)

KRIVNJA LEŽI U SLABOJ KONTROLI I NIKAKVIM KAZNAMA

- U toj vrsti bezakonja i kriminala, kao i u svemu ostalome u nas, glavna krivnja je u slaboj kontroli i nikakvim kaznama. Ako će obvezne provjere i otkrivanje lažnih diploma značiti obračun s kriminalom – pozdravljam, no ako je samo u pitanju kozmetika, onda ništa od toga. I ova anomalija govori da je RH nepravedna te da pravna država ovdje ne stanuje. Jer da nam je istinski stalo do pravne države, prihvatila bi se inicijativa Udruge pravnika Vukovar 91. I sam podržavam to da se provjere diploma i svjedodžbi uvedu kao obvezne - kaže predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević.(S.Ž.)

Možda ste propustili...

GRAĐANSKI ODGOJ I OBRAZOVANJE

Višnjevački osmaši promatrali izbore

DOMOVINSKI POKRET:

Nećemo vas iznevjeriti

INFLACIJA U OŽUJKU 4,1 POSTO

Najviše poskupjeli hrana i sokovi