Osijek
POSLJEDNJE PRIPREME ZA PRVI OSIJEK PRIDE

Okupljenima će se obratiti ministar Ivan Vrdoljak, Anita Schmidt vodi program povorke ponosa
Objavljeno 5. rujna, 2014.

Organizatori iz osječke udruge LiberOS završavaju posljednje pripreme za prvu povorku ponosa Osijek Pride 2014., koja će se održati u samom središtu najvećeg slavonskog grada sutra (subota, 6. rujna), a na kojoj će članovi LGBT zajednice upozoriti na svoja prava.

Sanja Kastratović, članica organizacijskog odbora Osijek Pridea, potvrđuje nam već ranije najavljeni program. Dakle, sudionici, kojih organizatori očekuju oko 200, okupit će se na Trgu Ante Starčevića u 11 sati. Povorka će, najavljuju, krenuti u 12 sati s Trga Ante Starčevića Ribarskom ulicom do Promenade, kojom će se kretati do Ulice Vjekoslava Hengla. Od tamo će preko Sakuntala parka i Lučkog prilaza ući u Kapucinsku ulicu, kojom će stići natrag do Trga Ante Starčevića, gdje će povorka završiti svoju šetnju. O sigurnosnim mjerama organizatori ne žele govoriti, kako ne bi otkrivali detalje, ali iznijeli su nam dio programa.

“Program je zapravo minimalan. Oko sat vremena će trajati okupljanje, a mi pozivamo sve zainteresirane, koji i nisu iz LGBT populacije, da nam se pridruže i daju potporu. Oko sat vremena trajat će povorka po utvrđenoj ruti, a što se tiče buke, koje se plaše protivnici ovoga događaja, mogu samo reći da mi nismo ništa isplanirali unaprijed, ali ne možemo i ne želimo zabraniti nikome ako želi pjevati, zviždati ili nešto drugo. Kad se vratimo na Trg oko 13 sati, okupljenima će se obratiti ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak te voditeljica programa, osječka glumica Anita Schmidt. Ima još poznatih osoba koje su nam najavile svoj dolazak, a nadamo se da će ih biti što više”, zaključila je Kastratović.

Zanimljivo je usporediti situaciju na dvije Facebook stranice koje se tiču ove povorke. Na službenoj stranici “Osijek Pride” tristotinjak ih je potvrdilo da dolazi, a 90 možda, od ukupno 2900 tisuća pozvanih. Na stranici “Akcija Prazan grad Osijek”, gdje se građane poziva da potpuno ignoriraju povorku, 1700 tisuća istaknulo je kako to podržava, a 95 možda, dok je pozvano čak deset tisuća korisnika Facebooka. T. Levak

Preporuke policije

“Zbog kretanja sudionika povorke od 12 do 13.30 sati, promet u centru Osijeka bit će zatvoren za sva vozila, i to u Ribarskoj ulici prije pješačkog prijelaza, zatim u Ulici Vjekoslava Hengla kod Šetališta Petra Preradovića, također u Kapucinskoj ulici kod križanja s Ulicom Vjekoslava Hengla i Stjepana Radića te u Ulici Lorenza Jägera kod križanja s Kapucinskom ulicom i Lučkom prilazu. Sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, policijski službenici će snimati javno okupljanje prije, za vrijeme i nakon završetka povorke. Molimo građane da poštuju upute policijskih službenika kako bi javno okupljanje proteklo mirno, bez izgreda”, stoji u jučerašnjoj preporuci PU osječko-baranjske, objavljenoj na njihovoj web-stranici.

Možda ste propustili...

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

Najčitanije iz rubrike