Kultura
DOKUMENTARAC O FRANCUSKOM DRAGOVOLJCU

Jean-Michel Nicolier: Vukovar je moj izbor, i u dobru, i u zlu
Objavljeno 5. rujna, 2014.
Premijerno prikazivanje očekuje se na Dan sjećanja na žrtve Vukovara 2015.

U produkciji tovarničke Udruge dr. Ante Starčević i režiji Branka Ištvančića nastavljeno je snimanje dokumentarnog filma posvećenog vukovarskom branitelju, Francuzu Jean-Michelu Nicolieru, koji je ubijen na Ovčari. Ratovao je na vukovarskom Sajmištu, a ranjen je 9. studenoga 1991. te je morao ostati u bolnici. Nakon pada Vukovara i ulaska JNA u Opću bolnicu Vukovar odveden je zajedno s ostalim ranjenicima, bolesnicima, medicinskim osobljem i civilima te pogubljen na Ovčari u noći s 20. na 21. studenoga. Njegovi posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni.

Producent filma je Antun Ivanković, predsjednik tovarničke udruge. Prvi kadrovi snimljeni su 2012. godine prigodom boravka Lyliane Fournier, majke ubijenog Jean-Michela. Ona je pred kamerama iznijela svoja sjećanja na sina, njegov odlazak u Hrvatsku, te je progovorila o vlastitim osjećajima prema sinu i njegovoj želji da pomogne Hrvatskoj u Domovinskom ratu.

U filmu će biti i kadrovi nastali tek nekoliko sati prije nego što je Jean-Michel odveden na Ovčaru. U podrumu vukovarske bolnice snimili su ih francuski reporteri. “Više puta su mi predložili da izađem iz grada i vratim se u Francusku, ali ja sam ostao. U Vukovar sam došao kao dragovoljac. Mislim da im trebam pomoći. Vukovar je moj izbor, i u dobru, i u zlu”, njegove su tada izrečene riječi.

Tijekom ove i sljedeće godine snimanje će biti nastavljeno na nekoliko lokacija: u Karlovcu, Zagrebu, Vukovaru, Mejaškom Selu i u njegovu rodnom gradu Vesoulu u Francuskoj. Završetak filma i premijerno prikazivanje očekuje se na obljetnicu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara 2015.

Priča o mladom Francuzu koji je osjetio poziv braniti Hrvatsku pretočena je i u roman naslovljen “Jean ili miris smrti”, koji je dugo pisala Nevenka Nekić, želeći progovoriti o životu i smrti mladoga francuskoga dragovoljca i hrvatskoga branitelja. Roman je utemeljen na osobnim istraživanjima, iskazima sa suđenja u Beogradu, pismima Jeanove majke i isječcima iz francuskih novina. Izdan je u nakladi Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika.

Predsjednik RH Ivo Josipović 17. studenoga 2011. posmrtno ga je odlikovao Redom Nikole Šubića Zrinskog za iznimnu hrabrost i junaštvo koje je iskazao u obrani Vukovara. Odličje je preuzela njegova majka Lyliane Fournier. Istoga dana dodijeljena mu je i Počast županije, priznanje Vukovarsko-srijemske županije za ljubav, odanost i hrabrost u Domovinskom ratu. Još 15. studenoga 2006. posmrtno mu je dodijeljena Spomen-plaketa "Vukovar 1991".

Mario KOKAJ
Iz Vesoula u Vukovar

Jean-Michel Nicolier rođen je u Vesoulu 1966. godine. Bio je jedan od 481 stranog dragovoljca Domovinskog rata (od kojih je 72 poginulo, a 88 ih je ranjeno) iz 35 zemalja koji su branili Hrvatsku. Krajem kolovoza 1991. pristupio je redovima HOS-a u Mejaškom Selu, općina Barilović kod Duge Rese, s kojima je kasnije dragovoljno otišao braniti Hrvatsku u Vukovaru, potaknut televizijskim snimkama i nepravdom prema braniteljima.

Možda ste propustili...

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

Najčitanije iz rubrike