Ekonomija
DAN POLJA

Zdunić: Visoki prinosi mogući su samo s kultivarima kreiranim u domaćim uvjetima
Objavljeno 3. rujna, 2014.

- U nepredvidljivim klimatskim uvjetima poljoprivredne proizvodnje postizanje visokih i stabilnih prinosa moguće je samo s kultivarima koji su kreirani i testirani u istim, zahtjevnim uvjetima - poručio je Zvonimir Zdunić, ravnatelj Poljoprivrednog instituta Osijek, na tradicionalnom jesenskom okupljanju poljoprivrednika, stručnjaka i znanstvenika iz zemlje, ali i susjednih država.

Zdunić je okupljene upoznao s dugotrajnim, skupim i ponekad neizvjesnim postupcima kojima je osuvremenjen rad Poljoprivrednog instituta na svim nivoima, čime su stečeni uvjeti da se organizirano nastupi na novim tržištima uz zadržavanje domaćeg, a uz sve veću i agresivniju konkurenciju stranih sjemenarskih kuća.

Ponosno je istaknuo da je uloženi napor rezultirao time da je danas više od 50 % poljoprivrednih površina u Hrvatskoj zasijano sjemenom stvorenim na Poljoprivrednom institutu u Osijeku, uz činjenicu da je on najveći hrvatski izvoznik sjemena pšenice, ječma, soje...

Promjenom u pristupu tržištu ravnatelj Zdunić je istaknuo kako više od 40 % površina u Hrvatskoj zasijanih kukuruzom čini sjeme 15 hibrida kukuruza stvorenih na osječkom institutu, dok sorte soje pokrivaju 75 % ukupno zasijanih površina, ječma preko 70 %, a pšenice više od 60 %, što dostatno govori o kvaliteti sortimenta stvorenog na Poljoprivrednom institutu Osijek.

Zdunić je također najavio osvajanje novih tržišta budući da je hrvatsko tržište postalo premalo pa planiraju ojačati svoju poziciju na tržištima Bliskog istoka, Turske i u zemljama Sjeverne Afrike. Najvažniji kapital Instituta upravo su znanstvenici, njihove ideje i kreativnost pri stvaranju novog sortimenta - istaknuo je na kraju Zdunić i zaključio citatom Thomasa Jeffersona: “Sve što vrijedi u poljoprivredi može se ogledati u vlastitom kultivaru, vlastitom sjemenu.”R.Sorić

Željko Kraljičak

dožupan Osječko-baranjske županije

Treba zaštititi domaće tržište

Cilj je europske agrarne politike postizanje konkurentnosti, što je moguće samo ako se poštuje zakonitosti struke. U Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji postoji i znanje (Poljoprivredni fakultet Osijek) i tehnologija (Poljoprivredni institut Osijek) koji su na usluzi poljoprivrednicima u postizanju te konkurentnosti. Dožupan Kraljičak dodao je kako je županija dodatno nastojala zaštititi poljoprivrednike od očekivanih dampinških cijena poljoprivrednih proizvoda zbog međusobne blokade Rusije i EU.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike