Dome slatki dome
LISTOPADNA PENJAČICA ULJEPŠAVA VRT STOTINAMA CVJETOVA

Trubasti jasmin vrlo brzo raste
Objavljeno 4. rujna, 2014.
Sadite tekomu bar pet metara dalje od kuće, jer njeno je korijenje izuzetno agresivno

C ampsis radicans ili tekoma, poznatija kao trubasti jasmin, listopadna je loza koja će svake godine uljepšati vaš vrt stotinama narančastih zvonastih cvjetova.

Tekoma vrlo brzo raste i zato je izuzetno preporučljiva za sve one koji žele na brz način prekriti ograde, zidove i ostale površine.

Pravi je mamac za leptire i male ptice. Tekoma je podrijetlom iz Sjeverne Amerike. Može narasti i do deset metara u visinu, ali lako se orezuje pa je možemo oblikovati prema želji. Cvjeta od lipnja do rane jeseni, najčešće do kraja rujna. Listovi su tamnozelene boje, gdje na jednoj peteljci raste njih nekoliko. Cvjetovi su u grozdovima narančaste, crvene ili žute boje. Stablo joj je drvenoliko pa može formirati grmaste strukture.

Bez obzira koju visinu trubastog jasmina planirate, bit će mu potrebna podrška u vidu stupa, ljestvi i sl. struktura uz koje će se penjati.

Najbolje ju je saditi na sunčano mjesto, na manje osvijetljenim mjestima značajno će manje cvjetati. Voli dobro drenirano tlo, ali adaptirat će se i na zemljišta lošije kvalitete. Možete je saditi u pjeskovitom ili kamenitom tlu gdje će vrlo dobro rasti. Sadite tekomu bar pet metara dalje od kuće, jer je njeno korijenje izuzetno agresivno i može izazvati štetu na temeljima kuće. Može se saditi i u posude. Nemojte dopustiti da se biljka penje po živom drveću.

Nakon što posadite trubasti jasmin on ne zahtjeva nikakvu posebnu njegu. Zalijte biljku prema potrebi, nekada je prihranite, najbolje u proljeće i redovno je šišajte. Šišanje je najbolje obaviti u rano proljeće ili zimi. Tekoma se razmnožava sjemenom i reznicama. Pametno je uklanjati uvele cvjetove kako biste spriječili njeno širenje. Neki je vrtlari opisuju kao izuzetno agresivnu biljku pa ju je potrebno držati pod kontrolom. Reznice je najbolje uzeti u rano proljeće, prije cvjetanja. Vrlo lako se primaju pa ćete već sljedeće godine imati biljku koja će cvjetati.

Ako vam tekoma ne cvjeta, najčešće je razlog nedostatak direktne sunčeve svjetlosti, ili je orezivanje bilo u pogrešno vrijeme. Također, problem može biti u starosti biljke, neke takome koje rastu iz sjemena mogu rasti i po deset godina prije nego što prvi put procvjetaju. Cvjetanje se može pospiješiti tako što ćete biljku prihraniti gnojivom koje je bogato fosforom.(J.Kn.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike