Dome slatki dome
BOJA U TRENDU

Siva boja je odlična za sve potrebe i ukuse
Objavljeno 4. rujna, 2014.
Naizgled mirna siva boja pružit će puno mogućnosti za kreativno izražavanje, a mogućnost pogreške bit će minimalna

Trendovi boja u uređenju interijera neprestano se mijenjaju, ali neovisno o promjenema svoj će ukus zadovoljiti i oni skloni življim i umjerenijim bojama.

Izrazito trendovska boja ove sezone, siva, odlična je za sve potrebe i ukuse, jer je siva boja jedina koja se kombinira sa svim bojama. I kada iziđe iz trenda, bit će odlična baza za kombinaciju s novim trendovima. Istovremeno je profinjena i umjerena, a mogućnošću stvaranja kontrasta s drugim bojama može stvoriti vrlo temperamentan ukupni izražaj. Od svjetlosive do antracit, svaka je nijansa lijepa i zanimljiva na svoj način.

Za sve sklone profinjenim smirenim ugođajima predlažemo igru nijansi sivih tonova namještaja i podnih obloga u dnevnom boravku, u koji će tek diskretno biti ubačeni detalji u trendovskoj plavoj ili smeđoj boji. Takve je prostore potrebno dinamizirati tako da se dekorira dominantni zid. Izuzetno atraktivan dojam postići ćete oblaganjem zida mramorom koji će sadržavati sive tonove. Jeftinija verzija je lijepljenje tapete koja će također sadržavati boje prostora. Važno je da je ukupan izražaj zida dinamičan.

Ako ipak želite nešto mirniji ambijent, reljefno obradite pozadinski zid kako bi igra svjetla i sjene dala šarm prostoru. S nijansama sive boje odlično se kombiniraju crno-bijeli špricani, karirani ili pepita uzorci tkanina.

Radni kutak s foteljicom ili radnim stolom treba biti usklađen s dnevnim boravkom. Igrajte se sivim tonovima, ali svakako uvedite dekorativne premete u boji i od prozirnog stakla. Rasvjetna tijela mogu biti vrlo elegantna, ali i ona industrijskog izražaja. Trendovi sve dopuštaju. Blagovaonicu također uskladite s dnevnim boravkom. Sa sivim nijansama stola obavezno kombinirajte izražajne boje stolica. Ako ste skloni stolu u boji, odaberite sive stolice. Detalji u kamenu ili drvu dat će izražaj i topao ugođaj dominantnoj sivoj boji.

Prostor spavaće sobe je cjelina koja vizualno ne mora biti u suodnosu s ostalim prostorima. Predlažemo da iskoristite sve prednosti dobrog kombiniranja sive boje. Na bazni sivi krevet složite rapsodiju živih boja i dezena - posteljinu, navlake i dekorativne jastučiće. Detalje povežite s bojama posteljine. Podna obloga svakako treba biti mirna i jednobojna, a zidne obloge mogu biti dekorirane jednostavnom igrom sivih tonova.

Naizgled mirna siva boja pružit će puno mogućnosti za kreativno izražavanje, a mogućnost pogreške bit će minimalna. Prepustite se igri i uživajte u raznolikosti koju siva boja može pružiti!

Izabela GALOVIĆ NINIĆ, dipl. ing. arh.
Možda ste propustili...

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike