Osijek
PREDSTEČAJNI POSTUPAK

“Povećanje kvadrature” Sveučilišta i
Ekonomskog fakulteta - na čekanju
Objavljeno 3. rujna, 2014.

Premda su članovi Senata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku još prije četiri mjeseca dali suglasnost dekanu Ekonomskog fakulteta Vladimiru Ciniju da za njihove potrebe kupi oko 1500 četvornih metara u novom stambeno-poslovnom kompleksu Kappa centar, u Ulici Hrvatske Republike, te rektoru Željku Turkalju da pregovara o kupnji daljnjih gotovo 1000 kvadrata u istom centru za potrebe Sveučilišta, situacija se još nije pomaknula s mrtve točke.

Podsjetimo, osječko će sveučilište do kraja ove godine iz državnog proračuna dobiti otprilike čak milijun kuna manje predviđenog novca – oko 500 tisuća za redovito poslovanje i oko 500 tisuća za kapitalne investicije.

- Zaustavljene su sve nove investicije pa smo do daljnjega morali odustati od nekih, kao što je gradnja iznimno potrebnog Sveučilišnog centra, koji je planiran na području bivše vojarne Gaj, a u kojemu su trebali biti zajednički sadržaji Sveučilišta u jednom i prostori Ekonomskog fakulteta u drugom dijelu. Završit ćemo svu potrebnu dokumentaciju, ali, kako stvari stoje, najmanje do 2020. nećemo moći dobiti državnu potporu za gradnju tog centra. Zato smo se okrenuli ovoj soluciji, koja se iznenada otvorila - objasnio je tada rektor Željko Turkalj.

Kappa centar dio je stečajne mase tvrtke Osijek-Koteks i prostori se prodaju vrlo povoljno, po početnoj cijeni od samo 900 eura po kvadratu. Ekonomski fakultet ima na raspolaganju oko 13 milijuna kuna iz oročenih sredstava, a vodstvo Sveučilišta sada će početi pregovarati i tražiti još sedam-osam milijuna kuna za oko 990 kvadrata u tri etaže. Međutim, ispriječili su se pravni problemi druge naravi.

- Tu bi bili prostori za cjeloživotno obrazovanje, poslijediplomske i doktorske studije te prostorije različitih službi, kao što je služba za karijere studenata, Alumni udruge i tome slično, do gradnje Sveučilišnog centra. No kako ti prostori idu na licitaciju, moguće je i povišenje cijene, ali nadamo se ne previše. Ipak, moramo čekati da završi predstečajni postupak tvrtke Osijek-Koteks. O brzini kojom će to biti riješeno ovise i naši sljedeći koraci. Okvirno očekujemo da ćemo prostore uspjeti kupiti u prvoj polovini iduće godine - ističe rektor Turkalj. T. Levak

Možda ste propustili...

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike