Osijek
PJEŠAČKO-BICIKLISTIČKA STAZA PREMA BILJU:

Noću voze kroz mrkli mrak, a po
nevremenu prokisnu do gole kože
Objavljeno 2. rujna, 2014.

Vezani članci

MEĐUNARODNI SKUP U OPĆINI ANTUNOVAC

Razvoj prekogranične biciklističke infrastrukture

Pješačko-biciklistička staza Osijek - Bilje devet godina nakon što je završena još nije dobila ono što je projektom predviđeno, a svakodnevni korisnici toga pet kilometara dugog puta kažu kako ne bi bilo loše razmisliti i o dodatnim sadržajima koji su danas standard uz ovakve objekte.

Pa pođimo redom, najprije od zaštite koja bi koliko-toliko spriječila da biciklisti i pješaci i sljedećih godina “gutaju” štetne plinove nastale kao produkt izgaranja goriva iz automobila koji prolaze cestom koja je na višoj razini od staze. Naime, iako je projektom prvotno predviđeno postavljanje zelene ograde, odnosno živice, ona do danas nije posađena. Biljani, koji najčešće koriste radnim danima stazu za odlazak u Osijek, a vikendom uglavnom Osječani rekreativci na putu prema Kopačkom ritu ili Topoliku, izletištu na Staroj Dravi, kažu kako žele rasvjetu uz stazu, koja bi, osim njihovj sigurnosti, pridonijela i sigurnijem prometovanju usporednom cestom.

Biljanka Bisa P. kaže kako su na drugim stazama, primjerice Ivanovac - Anunovac - Osijek, već postavljene i klupe i stalci za bicikle pa se nada da bi se i na biljskoj mogla postaviti takva oprema. Spremni su, kaže, i sami pomoći ako im se dopusti. Naime, klupe bi se mogle napraviti jeftino i u skladu s okolišem oko staze, odnosno od stabala koja su posječena kod bivše gostionice “Čingi-lingi” na ulazu u Bilje.

- Dovoljno je prepiliti nekoliko trupaca popola i uz koji čavao evo jeftinih i atraktivnih klupa. Također bismo mogli od drveta napraviti i nadstrešnice koje bi mogle poslužiti kao odmorište, a u slučaju pljuska i grmljavina biciklisti bi ih koristili kao zaklon. Lako se u Osijeku za vrijeme nevremena negdje skloniti, ali na otvorenome mi jednostavno nemamo kuda i možemo samo pokisnuti do gole kože. Sad će nam i djeca krenuti u školu biciklima u Osijek, dok je još toplo, ali nemaju zaklona u slučaju iznednih pljuskova i grmljavina - žali se Bisa iz Bilja. D. Pejić

ŽELJKO CICKAJ

načelnik općine Bilje

Uređenje staze je nužno

Načelnik općine Bilje Željko Cickaj kaže kako se njegovo mišljenje poklapa s mišljenjem mještana i drugih korisnika biciklističke staze Osijek - Bilje.

“Staza je stvarno loša i treba ju rekonstruirati. Ima dijelova gdje se kopalo za plin i postoje oštećenja koja treba sanirati. Dakako, valjalo bi dodati i elemente kao što su zelena zaštita, zakloni, klupe, rasvjeta... Već sam razgovarao s biciklistima, njihovom udrugom i mještanima, a dogovaram i skorašnji sastanak s gradonačelnikom Osijeka Ivanom Vrkićem, jer je staza zajednička i mislim da bi se investicija mogla odraditi u suradnji Bilja i Osijeka, kroz fondove”, kaže Cickaj.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike