Regija
IMA SAMO JEDNU ŽELJU ZA RUČAK

Josip Koch iz Bilja punih 40 godina
svakodnevno jede isključivo - grah!
Objavljeno 3. rujna, 2014.

Vezani članci

PRVENSTVO SLATINE U KUHANJU ČOBANCA

Najbolji čobanac kuha se u općini Sopje

Margareta Koch, 78-godišnja umirovljenica iz Bilja, ne mora, kao ostale kućanice, “kemijati” što će kuhati za ručak.

Njezin, nepunu godinu mlađi, suprug Josip već 40-ak godina gotovo svakodnevno jede grah. “Čorbasti”, malo ljući, sa suhim mesom. I ne škodi mu. Dapače. Na neki način konzumiranje graha njegov je recept za dugovječnost. Obitelj Koch zatekli smo jučer prijepodne u kuhinji. Nije ju bio problem naći. Pola Ulice crne rode, gdje im je obiteljska kuća, mirisalo je na grah. Njihovi znanci i prijatelji dobro znaju da ga već desetljećima kuhaju - utorkom i petkom.

- Jedem ga gotovo od rođenja, a svakodnevno već više od 40 godina. Zaljubio sam se u grah još kao dijete, a za sve je “kriva” moja pokojna majka - priča Josip, nekada stolar u LŠG-u Jelen - Šumariji Tikveš. Prisjeća se kako mu je, dok je još radio, supruga Margareta (koja je također radila u tikveškoj šumariji) grah svakodnevno na posao nosila u posudi s “diht-poklopcem”. Na njihovoj se trpezi, dakako, pronađe i drugih jela, ali grah je obavezan. Bar jednom dnevno.

- U posljednje vrijeme malo sam smanjio konzumiranje graha. Umjesto njega večeram petit-keks i rebro čokolade - kaže Josip promatrajući suprugu koja je već naveliko kuhanje privodila kraju. Navikla je na višedesetljetni ritual, nema ništa protiv suprugove ljubavi prema grahu, ali priznaje da ga ona ne može svaki dan jesti.

- Moram si nešto drugo skuhati - kaže sa smiješkom. U početku joj nije bilo jasno zašto Josip svakodnevno želi grah. Pomalo ljutita, pitala ga je zar mu majka ništa drugo nije kuhala, ali se sa suprugovom navikom, ipak, brzo složila. Ako mu godi, dodaje na kraju, neka ga jede još mnogo godina!

Ivica GETTO
KUHA SE U ISTOM LONCU

- Ne znam točno kada je to bilo, u vrijeme dok su naša djeca još išla u školu, rekli su mi da sve posuđe miri na grah - prisjeća se Margareta. Rekla sam da to nije točno, jer sam grah kuhala uvijek u istom loncu, ispričala nam je.

RECEPT NIJE TAJA
Recept, priča Margareta, nije nikakav “kunst”

- Grah, normalno, proberem, operem i prokuham desetak minuta. Prvu vodu bacim te nastojim bar s pola ukupne količine graha skinuti kožicu. Od sastojaka stavim jedan debeli luk, puno češnjaka, mrkve i peršina te obavezno suha rebra ili neko drugo suho meso, poput šunke odnosno kobasica. U grah dodam i zapršku, ali s jako malo brašna - objašnjava “tajnu”, naglašavajući da posebno pravi “rezance”.

Možda ste propustili...

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

Najčitanije iz rubrike