Novosti
TRAŽI SE RJEŠENJE

Oprost dugova samo onima koji ih nikako ne mogu vratiti
Objavljeno 2. rujna, 2014.
Država pokušava riješiti dugove građana manje od 10.000 kuna duže od godinu dana

Vezani članci

TKO IMA NAJVIŠE STANOVNIKA U BLOKADI

U Osječkoj županiji blokirano je više od 25 tisuća građana

Kako riješiti dugove socijalno najugroženijih građana, bila je glavna tema jučerašnjeg susreta potpredsjednice Vlade i ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić i ministra financija Borisa Lalovca s predstavnicima Hrvatske udruge banaka i telekom operatera.

Prema riječima ministrice Opačić, razgovaralo se o građanima koji su dužni manje od 10.000 kuna duže od godinu dana te koji su zbog tih dugova i pod ovrhama.

- Mislimo da je doista riječ o ljudima koji će te dugove teško vratiti i tražimo neko rješenje kako bi došlo do oprosta tih dugova - rekla je Milanka Opačić, istaknuvši da se pritom treba voditi računa o kojoj je kategoriji dužnika riječ.

Pojasnila je kako od ukupnog broja dužnika, a to je njih 140.000 koji su dužni nešto više od 500 milijuna kuna, njih devet i pol tisuća imaju oročenu štednju, što znači da igraju “nepošteno”.

- Oni ne ulaze u bilo kakvu priču o oprostu. Međutim, postoji jedan veliki dio, oko 70.000 dužnika, koji pripadaju u kategorije umirovljenika, nezaposlenih i onih koji su korisnici zajamčene minimalne naknade, dakle korisnici socijalne pomoći - rekla je potpredsjednica Vlade, dodavši da se, kako je priopćeno ih Vlade, na jučerašnjem sastanku razgovaralo o tim kriterijima.

- Oprost ide samo onima koji doista ni na koji način ne mogu vratiti dugove - zaključila je Milanka Opačić.

Ministar Lalovac spomenuo je kako je jedno rješenje Zakon o stečaju potrošača koji je nedavno išao u javnu raspravu, ali jučer se razgovaralo i o drugim zakonskim rješenjima koja već postoje u Europskoj uniji. Pojasnio je kako je tu riječ o posebnoj kategoriji građana koji su se zbog krize našli u situaciji da ne mogu vraćati dugove.

- Riječ je o krizi koja je dugogodišnja i država ovdje mora intervenirati - rekao je Lalovac, no istaknuo je da konačni dogovor s ostalim vjerovnicima tek predstoji, zaključivši kako će država pokazati da je socijalna i stat će u zaštitu građana koji zaista ne mogu otplaćivati dugove.

Prema podacima Financijske agencije, zadnjeg dana srpnja u blokadi su bila 317.163 građana, a njihov dug iznosio je 28,37 milijardi kuna.

Dijana PAVLOVIĆ

70

tisuća dužnika pripadaju u kategorije umirovljenika, nezaposlenih i onih koji su korisnici socijalne pomoći

Možda ste propustili...

BRAČNI PAR RASPUDIĆ NAVODNO NAPUSTIO STRANKU

Sastavljanje lista za europske izbore izazvalo raskol u Mostu?

NACIONALNO I ETNIČKI MOTIVIRAN INCIDENT U PANČEVU U SRBIJI

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren

INFLACIJA U OŽUJKU 4,1 POSTO

Najviše poskupjeli hrana i sokovi