Regija
UDRUGA PANONIJA U VELEPOSLANSTVU KINE

OPG-ovima otvoreno veliko
tržište: Slavonski kulen,
med i vino cijene i Kinezi
Objavljeno 2. rujna, 2014.

Vezani članci

DVOSTRUKO PREMAŠEN KOLOVOŠKI PROSJEK OBORINA

Pepelnica baranjske vinograde načela, kiša dokrajčila

BOŠNJACI/ZAGREB – I Kinezi bi uskoro mogli početi uživati u čarima najpoznatije slavonske suhomesnate delicije - kulena, vrhunskih vina iločkog vinogorja i domaćeg meda.

Stara rimska poslovica kaže “Da bi upoznao jedan narod i njegov kraj, sjedni za njegov stol, probaj njegovu hranu i pij njegovo vino. Onda ćeš upoznati kakav je to kraj i kakvi su to ljudi”. I upravo su se time vodili članovi Udruge branitelja proizvođača Panonija sa sjedištem u Bošnjacima kada su proteklog petka posjetili Veleposlanstvo Narodne Republike Kine u Zagrebu. Izaslanstvo Udruge, u sastavu Pavo Baotić, Zorica Gregurić i načelnik općine Bošnjaci Andrija Juzbašić, primila je veleposlanica NR Kine Deng Ying s najbližim suradnicima.

- Tijekom dvosatnog radnog sastanka gospođa Deng Ying pokazala je vrlo veliki interes za naše proizvode - od kulena, meda, vina, rakija do šlinge, čipke i drugih rukotvorina - ispričao nam je predsjednik Udruge Panonija Pavo Baotić.

Dodaje da je ovo bio tek prvi u nizu sastanaka, jer su već dogovoreni novi susreti, ali i uspostavljanje kontakata s kineskim tvrtkama, kao i posjete njihovih izaslanstava Slavoniji. Na predstojećim Danima Slavonije u Rijeci i Zagrebu, gdje će sudjelovati i branitelji proizvođači iz županjskog kraja, doći će i veleposlanica Kine i njezin savjetnik za gospodarstvo i ekonomiju, koji je također nazočio sastanku. Tijekom razgovora najavila je i mogućnost odlaska članova Panonije u Kinu na prezentaciju njihovih proizvoda.

– Najveći interes pokazala je za kulen i med poznat po svojoj kvaliteti, a otkrila nam je da Kinezi obožavaju i naša crna vina. Zanimljivi su im mali proizvođači, odnosno naši OPG-ovi i njihova proizvodnja u smislu da je to roba za klijentelu, a ne za široke mase. Naglasak je stavljen na ekološki prihvatljivu proizvodnju zdrave hrane bez GMO-a - kaže Baotić. Ističe da je sada najvažnije steći njihovo povjerenje i ne prokockati ukazanu priliku.

– Riječ je o prilično zatvorenoj ambasadi, ondje ne primaju svakoga i dobro provjere s kim imaju posla. Nama, malim proizvođačima iz jednog sela na rubu Hrvatske ukazana je ta čast i to nam mnogo znači. Baš se poklopilo da je taj isti dan kada smo mi bili s gospođom Deng Ying i naš predsjednik Sabora Josip Leko bio u Kini, a o međudržavnoj suradnji veleposlanica je jako pohvalno govorila - rekao je.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Kini su zanimljivi

mali proizvođači i ekohrana, bez GMO-a

Spremni za kineske turiste

Članovi Panonije ne skrivaju zadovoljstvo i uzbuđenje zbog šanse koja im je odškrinula vrata golemog tržišta i mogućnosti.

- Sve velike stvari u životu počele su prvim korakom. Ruka nam je pružena i spremni smo za suradnju, prihvatiti nove izazove i prilagoditi se novim zahtjevima. Veleposlanica nam je rekla da će intenzivirati dolazak kineskih turista u kontinentalni dio Hrvatske gdje trebaju upoznati naše potencijale, bogatu gastronomsku ponudu i dobiti potpunu sliku o Hrvatskoj koju smatraju jako lijepom zemljom. A mi ćemo dati sve od sebe da njihova očekivanja i opravdamo - zaključuje Baotić.

Kinezi su pokazali zanimanje i za domaću rakiju, šlingu, čipku i druge rukotvorine

Možda ste propustili...

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

UDRUGA STANARA ŠOKAČKIH STANOVA

Đeram: Skupština i druženje na stanu

NA TRGU U SREDIŠTU NAŠICA

Škola je predstavila strukovna zanimanja

Najčitanije iz rubrike