Regija
SAJAM U SLATINI KAKO SU RADILI NAŠI STARI

Mošt je nastajao pod ženskim nogama
Objavljeno 2. rujna, 2014.
Tkalo se, kuhao se pekmez, opletale boce...

SLATINA – “Kako su radili naši stari” naziv je drugog sajma koji je u povodu Dana Slatine održan u Parku 136. slatinske brigade. Prigodom otvaranja sajma gradonačelnik Ivan Roštaš zahvalio je organizatorima što su tu manifestaciju uvrstili u program obilježavanja Dana grada, a izlagačima je čestitao što njeguju tradiciju svojih roditelja, baka i djedova.

Osim brojnih obrtnika svoje proizvode i usluge izložile su udruge, škole i dječji vrtići te školske zadruge. Sajam je bio u duhu grožđa i vina pa su sudjelovale i udruge vinara i vinogradara iz Slatine i Orahovice. I ne samo što su izložena neka stara pomagala za preradu grožđa nego su posjetitelji sajma mogli vidjeti i kako se nekad grožđe prešalo. Članica orahovačke udruge zorno je pokazala kako je pod ženskim nogama nastajao mošt, a poslije i prvoklasno vino. Članice udruge Rukotvorine iz Zdenaca doista su se angažirale da bi praktično predstavile manifestaciju koju su pokrenule u svome mjestu i pokazale kako nastaje “od zrna lana haljina tkana”. One su prezentirale sve faze nekadašnjeg načina proizvodnje tkanine, a na posebnom štandu ponudile su i svoje rukotvorine.

Polaznici Dječjeg vrtića “Zeko” ručno su (sa svojim tetama) runili kukuruz, upravo kako su to radili naši stari, a pokazali su i svoja umijeća oblikovanja tijesta i upotrebe papira, bojica, plastelina, škara i sličnog pribora. Školske zadruge izložile su najrazličitije vrste ženskog nakita, različitih ukrasa, starih predmeta od različitih materijala renoviranih salvetnom ili dekoupage tehnikom, ali i različito ljekovito bilje, sapune i druge predmete koje su izradili učenici uz pomoć svojih nastavnika. Moglo se vidjeti kako se nekad (a u mnogim sredinama i danas) kuhao kukuruz ili pekmez, kako su djevojke dotjerivale svoje frizure, na kakvim su pisaćim strojevima nastajali važni dokumenti ili književna djela, kakvim se mjehom rasplamsavala kovačka vatra, kako su se opletale staklene boce različitih veličina i oblika i od šiba izrađivale košare i posude, ali i garniture za sjedenje. I, naravno, priča ne bi bila kompletna bez licitarskih proizvoda, od medenjaka i različitih bombona do konjića i licitarskog srca.

Veći broj sudionika i mnogo više posjetitelja nego prošle godine dokazuju da sajam poprima sve veće značenje među gradskim manifestacijama.

Petar ŽARKOVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike