Regija
12. STANARSKI SUSRETI U BABINOJ GREDI

Stanari prirezali drva za šporet, kuvarice im skuvale kokošju supu
Objavljeno 1. rujna, 2014.
Natjecali su se čobani i čobanice, nastupili su kandžijaši iz Kruševice

BABINA GREDA – Protekle su nedjelje svi putevi vodili u Babinu Gredu, koja je odisala tradicijom i starinskim načinom života. U organizaciji Udruge za promicanje i očuvanje šokačke baštine Šokadija, na Stankovom stanu održani su 12. Stanarski susreti, a cilj je manifestacije očuvanje stanova, starih običaja, načina života, čobanskih igara, narodnih jela i govora.

Stanovi su oduvijek bili ponos Šokadije i od pamtivijeka svojom ljepotom Slavoniji davali poseban čar, živost i bogatstvo. Na stanu se boravilo i zimi i ljeti. Stanarice su bile vrsne kuharice, prelje, vezilje i tkalje, a stanari vrsni kosci, orači, stolari, kolari, pčelari i govedari. Od nekadašnjih 350 stanova u babogredskom ataru danas ih je u funkciji samo 20-ak, gdje je zadržan starinski način života. A udruga Šokadija odlučila ga je prije 12 godina otrgnuti od zaborava i svakog posljednjeg vikenda u kolovozu prikazati život na stanu.

Na Stankovom stanu u Babinoj Gredi prekjučer su se okupili brojni sudionici i posjetitelji iz Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije. Ovogodišnje Stanarske susrete otvorila je Sunčica Lalić, predsjednica Uprave Uni Viridasa d.o.o., pokrovitelja manifestacije.

– Rodom sam iz Slavonije, znam što Slavoncima znače tradicija i narodni običaji i zajedno s poslovnim partnerima već četvrtu godinu podržavamo ovu manifestaciju. Vezani smo uz Babinu Gredu i zbog drugih razloga. Sljedeće godine imat ćemo otvorenje ne samo elektrane nego i 17 hektara staklenika, kada će početi i zapošljavanje stanovnika Babine Grede i okolice. I tada ćemo, vjerujem, svi zajedno slaviti i bit ćete sretni što ste nam pružili povjerenje i podršku za realizaciju ove velike investicije - kazala je Lalić.

Predsjednik udruge Šokadija Ilija Babić istaknuo je važnost manifestacije za Babinu Gredu i zahvalio Uni Viridasu, bez čije bi se financijske potpore, ustvrdio je, Stanarski susreti zasigurno ugasili. Nazočnima se obratio i načelnik Babine Grede Josip Krnić.

- Sve što radimo, radimo za opstojnost našeg sela i ostanak mladih ljudi, što je jamstvo još bolje, ljepše i veselije Babine Grede. Ponosan sa jer naše selo ima 23 udruge građana i zajedničkim radom, uz pomoć brojnih sponzora i ljudi koji rade na projektima, idemo naprijed uzdignute glave. Siguran sam da će Babina Greda budućim generacijama imati što ostaviti u naslijeđe, u kulturnom i svakom drugom smislu - poručio je Krnić.

A kuvarice stanarice svojim su kuharskim umijećem na Stankovom stanu razveselile brojne posjetitelje starim jelima, a bilo je tu svega – od kokošje supe, glavnog jela do starinskih kolača. Stanari su se okušali u đelanju vinca, dubljenju i pravljenju kulaka, zađelivanju kolića za jabučice, cipanju jasenovih oblica maljem, sikerom i drvenim klinom te prirezivanju drva za šporet. U raznim zanimljivim disciplinama natjecali su se i čobani i čobanice. A posjetitelji su uživali i u nastupu kandžijaša iz Kruševice.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Od nekadašnjih

350

stanova u babogredskom ataru danas ih je u funkciji približno

20

gdje je zadržan starinski način života

Sunčica Lalić iz Uni Viridasa najavila je za 2015. godinu otvaranje elektrane i 17 hektara staklenika

Možda ste propustili...

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

Najčitanije iz rubrike