Regija
PET MJESECI ČEKAO DUPUŠTENJE DA MAKNE GNIJEZDO

Tužit će državu za štetu od
lastavičjeg izmeta na fasadi
Objavljeno 2. rujna, 2014.

Vezani članci

SELČANIN CVITKO AŠČIĆ PRED ZAKONSKIM ZIDOM

Mora čuvati lastino gnijezdo nad vratima i ne uznemiravati ptice

SELCI ĐAKOVAČKI – Priča o malom čovjeku i velikoj birokraciji – Cvitku Aščiću iz Selca Đakovačkih, vukovarskom dragovoljcu i HRVI-ju, i Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, a koja se vrti oko tri gnijezda lastavica iznad ulaza u njegovu kuću, dobila je nastavak, no sudeći prema najavama tog Selčanina, ne i epilog, jer o njemu će odlučiti sud! Već pet mjeseci Cvitkov dom je i dom lastavicama, piljcima, pa je svaki ulazak i izlazak iz nje “borba s prirodom”, jer ove zaštićene ptice onečišćuju ulaz, zaprljale su pročelje, neugodno “iznenađuju” s visine, a sve to je začinjeno i borbom s neumoljivim zakonom prema kojem se gnijezda ovoj zaštičenoj vrsti ne smiju (samoinicijativno) micati, za što se plaćaju nemale novčane kazne. Svjestan je toga i Aščić, kojeg su lastavice, ugnijezdivši se na tako nezgodnom mjestu kao što je kućni prag, dovele u problem, uz činjenicu da zakon više štiti prava ptica od njegovih. Kako bi procedura bila poštovana, Cvitko je kontaktirao Ministarstvo uz zahtjev da može maknuti gnijezda, no tada mu je usmeno rečeno da ih ne smije micati. Na teren je u međuvremenu izišao i viši inspektor zaštite prirode Željko Vuković te obavio inspekcijski nadzor.

Pet mjeseci nakon “useljenja” piljaka u Cvitkov život, napokon je stigao i odgovor Ministarstva. Aščiću se dopušta uklanjanje triju gnijezda, ali samo od 1. rujna do 1. travnja 2015., odnosno tek kada se sa sigurnošću utvrdi da u njima nema piljaka. Iako je piljak strogo zaštićena ptica, prema stručnom mišljenju Državnog zavoda za zaštitu prirode, “dopuštene radnje neće negativno utjecati na održavanje populacije piljaka na tom području…”.

- Sada smijem ukoloniti gnijezda, no ostao je problem naknade štete za ptičjim izmetom zaprljanu fasadu, što je bar 2000 kuna i tražim da mi se to nadoknadi. Stoga, za mene ovaj slučaj nije završen nego idem na tužbu, upravni spor, te ću angažirati odvjetnika - najavljuje Cvitko Ačšić i svoj slučaj svodi pod zaključak da “vukovarski heroj, kojim ga je i službeno titulirao na prijmu bivši predsjednik Sabora Vladimir Šeks, ima posla s pticama nebeskima…”. Suzana Župan

Ne može žalba, ali može tužba

Prema uputi o pravnom lijeku na kraju rješenja Ministarstva, ovo rješenje je izvršno u upravnom postupku te se protiv njega ne može izjaviti žalba, ali se može pokrenuti upravni spor pred upravnim sudom. Tužba se pokreće u roku od 30 dana od dostave rješenja. Cvitko Aščić postupit će, najavljuje, upravo tako.

Možda ste propustili...

BRINUT ĆE SE O 36 STARIJIH OSOBA

Ugovori o radu i bicikli za 6 žena

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

Najčitanije iz rubrike