Regija
DVOSTRUKO PREMAŠEN KOLOVOŠKI PROSJEK OBORINA

Pepelnica baranjske
vinograde načela, kiša dokrajčila
Objavljeno 2. rujna, 2014.

BELI MANASTIR - Ljeto s toliko oborina ne pamte ni najstariji Baranjci, kažu brojni poljoprivrednici i vinogradari. Samo jučer ujutro, za nepuna dva sata, Baranju je nakvasilo u prosjeku 15-ak litara kiše, a sudeći prema najavama, vrlo brzo očekuju se nove oborine. U Belom Manastiru je, tako, palo 13 litara kiše po četvornom metru, sjeverna i sjeveroistočna Baranja “dobile” su 18 litara, dok je nešto manje kiše palo u njezinom središnjem dijelu.

- Višegodišnji kolovoški prosjek je 50-ak litara oborina, a ove je godine palo više od 100 litara - pričaju ratari, naglašavajući kako će kiša usporiti radove na poljoprivrednim površinama, posebice spremanje stočne hrane. Ratari se mogu samo nadati da kiše neće biti pred predstojeće vađenje šećerne repe.

Znatno veće probleme imaju vinogradari. Dio njih planirao je jučer početi berbu portogizca, no berba će ipak morati pričekati.

- Prije nekoliko dana, u razgovoru s kolegama, konstatirali smo kako bi još desetak sunčanih dana mnogo značilo za vinograde. No vrijeme nije izdržalo - žali se Karoly Horvat, predsjednik Udruge vinogradara i vinara Vinogorje Baranja, sa sjedištem u Kneževim Vinogradima, naglašavajući kako je jučerašnja kiša najvjerojatnije dokrajčila vinograde koje je ljetos napala pepelnica.

- Anketirao sam većinu članova naše udruge i svi tvrde kako su štete poprilično velike. Ovisno o sortama i terenu, štete se kreću između 10 pa čak do 50 posto. Osobno mi je stradalo 30 posto vinograda - tvrdi Horvat, podsjećajući i na drastično poskupljenje proizvodnje zbog većeg broja tretiranja koja su samo djelomice zaustavila razvoj bolesti. Objašnjava kako su bobe zaražene pepelnicom manje elastične (odnosno tvrde su) pa lakše dolazi do njihovog pucanja, posebice za kišnog vremena), što pospješuje nove zaraze, poput truleži. Kaže kako se vinogradarstvom intenzivno bavi više od 30 godina, a tijekom tog razdoblja samo se dva puta dogodio sličan napad pepelnice.

Inače, članovi Udruge vinogradara i vinara Vinogorje Baranja obrađuju približno 120 hektara vinograda, što je poprilično respektabilna površina, bar što se Baranje tiče. Vinogradari jednoglasno kažu kako će ovogodišnju vinogradarsku sezonu nastojati što prije zaboraviti, posebice kada je riječ o količini uroda. Ivica Getto

Spasit će ih zalihe vina

Komentare da se vinogradari žale s namjerom da opravdaju eventualno poskupljenje vina, Horvat demantira. Ne bi htio, kaže, da se takav napad pepelnice ikada više dogodi te dodaje kako je sreća u nesreći što baranjski vinogradari i vinari imaju poprilično velike zalihe prošlogodišnjeg vina pa se bilo kakvi poremećaji na tržištu ne bi smjeli dogoditi.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike