Regija
STOTI ROĐENDAN ANE WITCH CVRKOVIĆ

Najstarija Vinkovčanka, baka Ana, i u 100. bez naočala
Objavljeno 1. rujna, 2014.

VINKOVCI – Baka Ana Cvrković – najstarija Vinkovčanka – proslavila je svoj 100. rođendan u krugu obitelji, u hotelu Kunjevci na Starim Kunjevcima pokraj Vinkovaca, gdje je tog 31. kolovoza pred nju stigla i slavljenička torta s prigodnom brojkom sto s tri svjećice koje je pogasila od prvog pokušaja. A unuci i praunučad otpjevali su svojoj baki, još vitalnoj gospođi unatoč cijelom stoljeću života, obveznu “Sretan rođendan”.

Ana Cvrković, djevojački Witch, u gradu Vinkovcima je i rođena 1. rujna 1914. godine. U tom je slavonskom gradu cijeli život i proživjela. A proživjela je i preživjela svašta, pa je spomenula i ratove - od 1. svjetskog rata, raspada Austro-Ugarske, pa Kraljevinu Jugoslaviju, atentat na kralja Aleksandra i 2. svjetski rat, Nezavisnu Državu Hrvatsku, novu Jugoslaviju, pa sve do Domovinskog rata i samostalne Republike Hrvatske, danas članice Europske unije. Reći će i kako ju je, pokraj svih nedaća, kroz život pratilo dobro zdravlje.

– Nikad nisam bila u bolnici, ni kod doktora – kazuje baka Ana koja je tek u poznim godinama morala na operaciju mrene. Ali i danas može čitati bez naočala!

Na rođendanskom slavlju na terasi lovačkog doma na Kunjevcima bio je, dakako, i njezin sin Zlatko Cvrković, snaha Marina, unuci Zlatko i Tomislav, unuke Eva i Ana, kao i praunučad, kojih baka Ana ima troje. Vitalna i rječita, sjeća se mnogih detalja iz svog života, a poneki je i ispričala. Ana Witch Cvrković kćerka je poznatog vinkovačkog obrtnika Pavla Witcha, podrijetlom iz Austrije, koji je bio dugogodišnji predsjednik Obrtnog zbora u Vinkovcima, i majke Rose Fien, podrijetlom Njemice, čiji su se preci u 18. stoljeću doselili Dunavom na splavi, a upoznali su se na jednom balu u Vinkovcima. U sjećanju joj je i nemili događaj iz 2. svjetskog rata kada je njezinoj obitelji oduzeta sva imovina, a baka Ana je s majkom oko godinu dana provela u zatvorima i logorima.

– Svašta se doživjelo, i preživjelo, a od loših uspomena najbolje me štiti rad – reći će baka Ana, čije dvorište u Gundulićevoj ulici izgleda kao mali arboretum, o kojem se i danas s ljubavlju brine.

Ispričala je i zanimljiv detalj iz djetinjstva, kada joj je susjed bio Vanja Radauš, kojem su djeca tada donosila glinu za njegove umjetničke radove, a plaćao ih je – bombonima! Baku Anu je tada Radauš i portretirao u glini, no ona mu, kako je s osmijehom kazala, nije htjela reći da rad na nju baš i ne sliči.

Najstariju Vinkovčanku jučer je, s darovima za rođendan, obišao i gradonačelnik Mladen Karlić. S. Butigan

Od loših uspomena najbolje me štiti rad

Baku Anu je u glini portretirao njezin susjed Vanja Radauš

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana