Sport
OKUPILA SE HRVATSKA NOGOMETNA REPREZENTACIJA

Kovač: Zaostajemo u trkačkom
segmentu, na Svjetskom prvenstvu
u Brazilu smo bili tek 22.
momčad po istrčanim kilometrima
Objavljeno 2. rujna, 2014.

Hrvatska nogometna reprezentacija ponovno je na okupu. Nakon ne baš uspješnog lipanjskog nastupa na SP-u “kockasti” se okupljaju u Zagrebu uoči starta nove kvalifikacijske kampanje ovaj put za EURO 2016. Prije negoli svoje trupe povede u nove kvalifikacije, Niko Kovač će imati još jedan test-susret. Odigrat ćemo ga 4. rujna u Puli protiv Cipra, a on bi trebao poslužiti kao uigravanje za prvi kvalifikacijski izazov koji stiže 9. rujna u Zagrebu protiv Malte. Hrvatskoj će u ovoj akciji nedostajati neki važni aduti poput Ivana Perišića, koji je ozlijeđen te Ante Rebića koji bi trebao biti nova pokretačka snaga, a za prvi susret s Maltom mora odraditi suspenziju zbog crvenog kartona koji je dobio u završnici susreta s Meksikom. U reprezentaciji je puno novih lica, iako je “kostur” ostao.

- U ove dvije utakmice želimo nastaviti putem kojim smo krenuli te ubaciti neke dodatne elemente. Idemo na dvije pobjede i očekujem dominaciju. Protiv Cipra ćemo nekim igračima koji su prvi put u reprezentaciji dati priliku da se pokažu, no ujedno ćemo se uigravati za Maltu. Svaka je utakmica bitna, a posebno je bitno s tri boda krenuti u kvalifikacije. Siguran sam da možemo i hoćemo proći te da ćemo vidjeti Francusku - naglasio je hrvatski izbornik Niko Kovač.

U svakom slučaju bit će zanimljivo vidjeti kako će funkcionirati ta renovirana Hrvatska. Možda i nije loše što nas na startu očekuje suparnik koji ipak pripada u niži razred europskog nogometa.

- Malta uvijek igra istim stilom i treba je načeti što prije. To će nam dati vjetar u leđa, dugo držanje nule išlo bi na njihov mlin. Vidim da domaća liga napreduje, a atmosfera na utakmicama reprezentacije uvijek je dobra. Narod je željan reprezentacije i svi žele vidjeti kako će ova pomlađena reprezentacija funkcionirati - kaže Kovač.

Iako je dosta novih lica, ne treba očekivati revolucionarne promjene u načinu igre naše reprezentacije.

- Naš sustav ostaje isti, a Hrvatska lijevog beka traži već godinama, no imamo igrače koji to mogu odigrati. Što se Modrića i Rakitića na zadnjem veznom tiče, moram priznati da su mi već dosadile te priče i mislim da bi bilo dobro prestati s time. Odradit ćemo to kvalitetno i bit će dobro - uvjeren je izbornik.

Zatim je ponudio neke zanimljive statističke parametre koji otkrivaju u čemu su problemi Hrvatske kada igra na najvišoj razini.

- Slažem se da imamo kvalitetne igrače, ali ne za 90 minuta. Mi smo u tri utakmice na Svjetskom prvenstvu bili 22. momčad po istrčanim metrima. Bez moći ponavljanja ne možemo biti uspješni. Njemačka je imala deset kilometara po utakmici više. To je statistika, to nije moja izmišljotina. U današnjem nogometu, sve ispod 110 ili 120 kilometara po utakmici je premalo za uspjeh. Mi smo imali 104 u prosjeku, a Njemačka je u polufinalu protiv Brazila istrčala 119, kada je vodila 5:0 na poluvremenu. Dinamo je u nedjelju pobijedio Hajduk zato što je mogao trčati do 95. minute. Kada nestane snage, nestane koordinacije i koncentracije - upozorio je na jedan od glavnih problema naše selekcije izbornik Niko Kovač.D.Keler

HRGOTA IPAK ZA ŠVEDSKU

Kovač je komentirao i slučaj Branimira Hrgote, koji je bio zanimljiv Hrvatskoj, no odlučio se za dres švedske reprezentacije.

- Hrvatski nogometni savez već je prije stupio u kontakt s njegovim roditeljima. Romeo Jozak se našao s njime, ali to se pročitalo te je on idući dan dobio poziv Švedske. To nam je pomrsilo račune, a on se odlučio za Švedsku i žao mi je zbog toga. Izgubili smo igrača koji je mogao biti dobar za Hrvatsku i nadam se da ćemo naučiti nešto iz svega toga. Siguran sam da će napraviti vrlo dobru karijeru - rekao je Kovač.

OTPAO SHARBINI

Iako je bio na popisu, na okupljanju se neće pojaviti Anas Sharbini.

- Anas je dobio potres mozga i zbog toga se nije u mogućnosti odazvati pozivu. Umjesto njega nećemo zvati nikoga - najavio je Kovač.

Najčitanije iz rubrike