Autoglas
PREMIJERA SUV-A SA 7 SJEDALA

Potpuno novi Volvo XC90: Siguran, inovativan, snažan i učinkovit
Objavljeno 2. rujna, 2014.
Interijer Volva XC90 najluksuzniji je Volvov interijer svih vremena

Volvo je prošlog tjedna predstavio potpuno novi XC90 model i tako održao obećanje da će stvoriti vizualno dojmljiv premium SUV visoke kvalitete sa sedam sjedala.

Model je to koji donosi vrhunske sigurnosne elemente, inovativnu pogonsku tehnologiju s beskompromisnom kombinacijom snage i učinkovitosti te superiornu kvalitetu interijera. Sve uz početnu cijenu od 62.456 eura. Do konačnog proizvoda trebale su tri godine rada. Kao dio investicijskog programa, vrijednog 11 milijardi američkih dolara, novi XC90 obilježava početak novog poglavlja u povijesti Volva. Taj model donosi novi dizajnerski izričaj, primjenu novih tehnologija te upotrebu nove podesive SPA arhitekture. Kako bi se naglasio mišićav nastup cijelog vozila, novi XC90 dolazi u kombinaciji s atraktivnim naplatcima promjera do 22 inča. Novi XC90 pokreće nekoliko izvedbi nove Drive-E obitelji 2-litrenih četverocilindarskih dizelaša i benzinaca, a svi oni nude nesvakidašnji spoj performansi i niske potrošnje. Vrhunska „Twin Engine“ opcija kombinira 2-litreni četverocilindarski benzinac s kompresorom i turbopunjačem te električni motor, a sve zajedno daje visoku izlaznu snagu od nekih 400 KS, ali i emisiju ugljikova dioksida od samo 60 g/km.

Novi XC90 nudi najopsežniji i tehnološki najsofisticiraniji standardni sigurnosni paket dostupan u automobilskoj industriji, a koji uključuje i neke potpuno nove tehnologije - zaštitu od slijetanja s ceste i automatsko kočenje na raskrižjima. U slučaju slijetanja s ceste novi Volvo XC90 otkriva što se događa te zateže sigurnosne pojasove na prednjim sjedalima kako bi zadržao putnike u sigurnom položaju. Kako bi se spriječile ozljede kralježnice, dolazi do apsorpcije energije između sjedala i okvira za sjedala s jastučićima upijanjem vertikalnih sila koje mogu nastati kada automobil dotakne tvrdu podlogu izvan ceste.

Volvo XC90 prvi je automobil na svijetu s tehnologijom automatskog kočenja kada na raskrižjima automobil izleti pred nailazeće vozilo. To se često događa na prometnim gradskim raskrižjima, kao i na autocestama, gdje su ograničenja brzine veća.

Milan BUGARIĆ

VOLVO se fokusira na sigurnost, povezivost i autonomnu vožnju, s konačnim ciljem - vožnja bez ozlijeđenih i poginulih