Regija
5. BICIKLIJADA U SLAVONSKOM BRODU

Na biciklijadi Mali Pariz - Klakar rekordan broj vozača
Objavljeno 31. kolovoza, 2014.

SLAVONSKI BROD - Izvan svih očekivanja, 5. biciklijada okupila je u subotu poslijepodne 300-tinjak ljubitelja ovog prijevoznog sredstva, a oni su za nekoliko sati provezli 46 kilometara dugu stazu nazvanu „Mali Pariz - Klakar”, šaljiva je to asocijacija na utrku Pariz - Dakar.

- Sve veći broj sudionika potvrđuje kako je ovo dvokotačno prometalo i u Brodu sve popularnije, ostvarujući i temeljni cilj projekta - promociju cikloturizma, slavonske tradicije i običaja. Biciklijada nema natjecateljski karakter, zabava i rekreacija su na prvom mjestu - kaže predsjednik udruge Lima Krešo Herceg, ujedno i voditelj cikloturističkog projekta, a njegove riječi svjedoče i osmijesi na licima sudionika. Među njima je i najmlađi biciklist, dvogodišnji Jura Matanović, koji je s tatom Tvrtkom, naoružan bočicama hrane i vode, krenuo na zahtjevnu dionicu. Nije bilo teško ni Đuki Kneževiću, koji, duboko u osmom desetljeću, svake godine sudjeluje na biciklijadi, a inače mu je bicikl najdraže prijevozno sredstvo.

- Ove godine smo prvi put imali ciljane inozemne goste. Desetak cikloturista došlo je iz Mađarske, Francuske, Austrije, Njemačke i Italije, a vjerujem da će ih sljedeće godine biti i više - rekao je Herceg, prezadovoljan sve većim brojem vozača bicikla u Brodu, gdje se odnedavna užurbano rade biciklističke staze po cijelom gradu. Na razini Slavonije pri završetku je novi regionalni cikloturistički projekt “bicikademija”, promocija Slavonije kao idealne cikloturističke destinacije koju sufinancira Ministarstvo turizma.

- Slavonija je puna slabo prometnih cesta, a to je prvi korak za cikloturizam. To i mi dokazujemo biciklijadom “Mali Pariz - Klakar”, dodaje Herceg, a prezadovoljni vozači u klakarskoj su općini završili na imanju Mate Kaluđera, u Donjoj Bebrini, uz domaće pogače, sir i vrhnje, švargl i razne domaće delicije, no prije svega „puklu“ su tri bačve piva za iscrpljene bicikliste. Večer je nastavljena uz tamburaše, nakon čega su se neki vratili biciklima do Broda dok su po druge došli supružnici i prijatelji - automobilima.

Sljedeće subote na redu je mala biciklijada Cool Tour de Brod po gradu na kojoj će djeca uz pomoć turističkog vodiča na biciklima obići brodske kulturne znamenitosti.M.Radošević

Možda ste propustili...

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

JOŠ JEDNA ŽELJA MJEŠTANA VALPOVŠTINE POSTALA JE REALNOST

Novi most preko Vučice i novo raskrižje

Najčitanije iz rubrike