Novosti
PREMIJER O KRETANJU BDP-A

Milanović: Sljedećih deset godina
Hrvatska mora tražiti nove motore rasta
Objavljeno 31. kolovoza, 2014.

Vezani članci

NEZABILJEŽENO: PAD BDP-A 11 KVARTALA ZAREDOM

Hrvatska ulazi u stagnaciju koja će trajati desetljeće ili dva

Hrvatsko gospodarstvo bilo je napuhano na investicijama u stanogradnju, što se pokazalo pogrešnim - rekao je premijer Zoran Milanović proteklog vikenda, komentirajući tako posljednje podatke o kretanju hrvatskog BDP-a.

- Sad se vidi da ti stanovi nisu najpotrebniji i teško ih je prodati. To je bio vrlo značajan udio u BDP-u, kao i osobna potrošnja. Ta dva elementa BDP-a se, nažalost, najsporije i najlošije oporavljaju, teško je naći investitore u brojne stanove, kojima vrijednost pada - rekao je premijer i dodao kako trendovi ipak nisu loši, posebice kada je riječ o izvozu te da sve ostalo u strukturi BDP-a raste.

- Vjerujem da će se ti trendovi nastaviti u idućoj godini i da će doći do preokreta pa ćemo imati pravi rast društvenog proizvoda. Ali nikada više baziran na bezgraničnoj gradnji stanova i nekretnina koje nikom ne trebaju i na potrošnji koja je bazirana na stranim kreditima kojima se kupuje strana roba - rekao je Milanović.

- S poreznim promjenama koje izglasavamo i koje planiramo uvesti do kraja godine, idemo prema tome da ljudima damo malo više daha, više slobode, više novca, koliko je to moguće, a da to uzmemo državi. Hrvatska je rasla na potrošnji tuđeg novca, za robu široke potrošnje i na gradnji stanova. Ovo prvo ćemo i dalje trošiti jer ljudi žive, a ovo drugo je gotovo. Sljedećih deset godina Hrvatska mora tražiti nove motore rasta.

To je izvoz, to je turizam, brodogradnja i dalje, ali ne više ono što je bilo do 2010. godine. To je gotovo - rekao je premijer, koji je u subotu boravio u Bruxellesu na izvanrednom sastanku Europskog vijeća.

(D.Pav.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike