Novosti
SEDAM DANA DO POČETKA ŠKOLE

Početak školske godine zbog cijena knjiga postaje velik socijalni problem
Objavljeno 1. rujna, 2014.
Djeci treba stvoriti ugodno ozračje za rad, a tu ne mislim samo na prostor - kaže učiteljica Binder

Vezani članci

GRADONAČELNIK PROVJERIO KAKO TEČE DISTRIBUCIJA UDŽBENIKA

Udžbenici prelaze u vlasništvo škola, a one će za njih zadužiti roditelje

Ostalo je još sedam dana do početka nove, 2014./2015., školske godine. Da se bliži početak nastave, može se vidjeti po knjižarama, koje su pune kupaca, a i knjižari nam kažu da imaju pune ruke posla.

Ovu školsku godinu u Osijeku obilježit će besplatni udžbenici za učenike osnovne škole, pa potražnja za tim naslovima nije velika. Grad Osijek za nabavu udžbenika i pratećih materijala iz svog je proračuna izdvojio sedam milijuna kuna. Besplatne udžbenike osnovcima osigurat će još primjerice Vukovar i Belišće te nekoliko općina u Slavoniji i Baranji.

Kupuju se ovih dana torbe, bilježnice, bojice za likovnu kulturu i sve ostalo što treba za školu. U knjižarama kažu da su stigli i srednjoškolski udžbenici i nastavna pomagala, a navalu srednjoškolaca i njihovih roditelja očekuju kada počne školska godina.

Premda neki roditelji misle da učitelji ništa ne rade od 15. lipnja do početka školske godine, to doista nije tako. I oni se spremaju za početak nastave. Potvrđuje nam to Sandra Binder, učiteljica razredne nastave u OŠ Franje Krežme u Osijeku, koja voli svoj posao, obavlja ga marljivo i savjesno.

- U novoj školskoj godini preuzimam prvašiće, i to je uvijek posebna priprema. Uz roditelje i djecu, uoči početka školske godine uzbuđeni smo i mi učitelji, jer djeci treba stvoriti ugodno ozračje za rad, a tu ne mislim samo na prostor nego i na način rada. Stoga osmišljavam kako ću urediti panoe i raspored sjedenja u razredu, kako bi djeci bilo veselo i ugodno, prikupljam materijale. Za sve to treba velika priprema. Zato, kao i moji kolege učitelji, ulažem maksimum i koristim znanja stečena na stručnim skupovima - kaže učiteljica Sandra Binder.

Uz to, dodaje, prvi razred je najteži, djeca su različitog predzanja i prelaze na novi način rada. Njezini prvašići radit će po novim udžbenicima, pa je i školske knjige trebalo dobro proučiti. Trenutačno piše nastavne planove i programe za svaki predmet te školski kurikul, koji sadržava sve ostale aktivnosti koje će provoditi s djecom. Sve to mora biti gotovo već u rujnu.

Osim toga, u OŠ Franje Krežme od 8. rujna imat će e-dnevnik umjesto papirnatog, pa je naša sugovornica zajedno sa svojim kolegama išla na edukaciju za rad s virtualnim dnevnikom. Uza sve to, proučava stručnu literaturu, jer stalno se pojavljuje nešto novo i redovito ide na stručne skupove. Ukratko, učitelji imaju mnogo posla uoči početka nove školske godine. No ima nešto što bi željela, a sama ne može promijeniti:

- Nedostaju nam stručni suradnici, kao što su psiholog, defektolog, logoped, jer sve više djece ima dijagnosticiran ADHD, disleksiju, disgrafiju. Osim toga, materijalni troškovi koje škola dobiva nisu dovoljni, ne možemo opremiti školu onako kako bismo željeli, pa tražimo pomoć od roditelja i sretni smo što nam oni pomažu - zaključuje učiteljica Binder.

Knjige su preskupe

Roditelji belomanastirskih učenika, za razliku od onih iz nekih drugih gradova, odnosno baranjskih općina, kupnju školskih udžbenika morat će financirati sami. Stoga je, kako se bliži početak školske godine, njihova zabrinutost sve veća. Potrebno je, naime, kupiti nove udžbenike jer su stari “out”, a taj “doživljaj” je za prosječnu belomanastirsku i baranjsku obitelj jednak katastrofi. Cijena novih udžbenika poprilično je paprena, pa tako, primjerice, komplet udžbenika za treći razred srednje škole (smjer ekonomski) stoji nešto više od 1800 kuna, čemu treba dodati bilježnice, pribor... Komplet udžbenika za prvašiće je 700-tinjak kuna, za osmaše približno 1400 kuna, a 1750 kuna moraju izdvojiti roditelji učenika prvog razreda srednje ekonomske škole.

- Što da vam kažem. Tročlana smo obitelj, a radim sama. Unatoč naporima, suprug ne može naći posao, a udžbenike sam upravo platila 1410 kuna - priča Timea Šimunić, koju smo, u društvu kćeri Tihane, koja kreće u osmi razred belomanastirske osnovne škole “Dr. Franjo Tuđman”, zatekli kako novokupljene knjige “pakira” na svoj bicikl. Plaća joj je, nastavlja, približno 2200 kuna, što im je jedini prihod u kući.

Nisu sva djeca ista

- Da nije bilo povrata poreza, dio kojeg smo namijenili upravo za kupnju novih udžbenika, ne znam kako bismo. Ionako jedva spajamo kraj s krajem. Izvlačimo se samo zahvaljujući bakinoj mirovini. Čujem da neki gradovi i općine sufinanciraju nabavu udžbenika. Zar nisu sva djeca jednaka, zašto i naš grad nešto ne učini - pita se, dodajući kako se unaprijed pribojava iduće školske godine. Tada povrata poreza više neće biti, ali se, ako ništa drugo, nada mogućnosti kupnje polovnih udžbenika, što će njihov budžet lakše podnijeti. Njezina kći, Tihana, inače odlikašica, svjesna je svega što se oko nje događa. Ima svakakvih planova glede nastavka školovanja, ali će ih, htjela - ne htjela, morati prilagoditi financijskoj situaciji. Želja joj je upisati jezičnu gimnaziju, koje u Belom Manastiru - nema. Odluku će, ipak, ostaviti za kraj školske godine. Ljeto je provela kod bake i na belomanastirskim bazenima, a budući da se ove godine rastaje od starog društva, roditelji su joj uspjeli uplatiti “malu maturalnu ekskurziju”, na koju je otputivala u Zadar. Na samo nekoliko dana.

Vesna LATINOVIĆ/Ivica GETTO
Nisu samo knjige skupe
Patike, bojice, torbe...

I roditelji se spremaju za početak školske godine. Iako nam je rekla da još ne misli o početku škole, Marija, majka dvoje školaraca, zbraja koliko joj treba novca za njihovo opremanje. “Kupujem knjige za jednog srednjoškolca, i sinu i kćeri trebaju nove školske torbe, a kćeri još patike i oprema za tjelesni te različite bojice za likovni”, kaže naša sugovornica. Njezina prijateljica Branka obilazi grad u potrazi za patikama za svoje školarce. O svojim iskustvima kaže: “Cijene su različite, ali i kvaliteta. Na žalost, nemam dovoljno novca za one najbolje, pa kupujem patike srednje kvalitete. Ne biste vjerovali, moj sin uz opremu za tjelesni želi i rukavice kakve ima Iker Casillas, jer je on također vratar, ali - školske nogometne ekipe. Kćerka mi kreće u prvi razred osnovne škole, a u sve troškove za njezino opremanje još moramo ukalkulirati novu haljinu za prvi dan škole.”

1800

kuna je komplet udžbenika za treći razred srednje škole

1400

kuna stoje knjige za osmaše

1750

kuna moraju izdvojiti roditelji učenika prvog razreda srednje ekonomske škole

e-dnevnik

ove će godine zamijeniti papirnatu “knjižurinu”

Ovu školsku godinu u Osijeku obilježit će besplatni udžbenici za učenike osnovne škole