Osijek
BAJKA OŽIVJELA U DRVENGRADU

U čudesnoj Zemlji bez
granica mašta je putovnica
Objavljeno 31. kolovoza, 2014.
U Zemlji bez granica svi su pobjednici, sva djeca i svi voditelji, pa su zato svi dobili medalje

Galeriju fotografija pogedajte OVDJE.

 

Nakon pet dana kreativnih igraonica, radionica, izložbi, performansa i drugih sadržaja, deseta, jubilarna, Zemlja bez granica svoja je imaginarna vrata, na zadovoljstvo svih Osječana, otvorila u subotu u Drvengradu.

Taj najveći obiteljski festival u Hrvatskoj okupio je u svojim radionicama, igraonicama i drugim programima više od tisuću djece, mladih, umjetnika, voditelja, volontera, kreatora i neobičnih ljudi, mnogo udruga, škola, vrtića i organizacija, koji su zajedno s Udrugom za rad s mladima Breza, organizatorom Zemlje bez granica, i ovaj put uspješno oživili dječje snove.

U subotu su prvo u 18 sati ugostili najmlađe posjetitelje, pa je njihova radost oživila Drvengrad, a u 20 sati, uz zvuk gonga, počelo je čudesno, bajkovito putovanje kroz igru svjetla, zvukova, pokreta i mirisa Zemlje koja diše. Za to glazbeno-scensko putovanje Zemljom zaslužni su Ivica Murat (glazba), Boris Sekulić (vizuali), Maja Huber (ples) i Ivan Kristijan Majić (redatelj). Zahvaljujući njima, ali i brojnoj djeci i mladima koji su izveli taj performans, putovali smo morem (prekrasna scenska slika s ribama), šumama u duginim bojama i stigli do Afrike, koju smo doživjeli kroz bogatstvo boja, glazbe i plesa.

Bilo je fantastično, rekli su nam brojni posjetitelji. Premda je svaka prethodna Zemlja bez granica bila zanimljiva na svoj način, mnogi se slažu da je ova bila najbolja do sada. “Uz obilje kreativnosti i mašte, ambijent Drvengrada i cijelog Perivoja kralja Tomislava idealan je za svečanost otvorenja ove prekrasne manifestacije”, kaže obitelj Marušić.

Na otvorenju su nastupile i djevojke iz Stambene zajednice Breza. One su pod palicom Branka Trajkova - Traka, bubnjara iz grupe Zabranjeno pušenje, izvele pjesmu Zemlja diše, koju su same skladale i za koju su napisale stihove.

Ova jedinstvena i nikada doživljena Zemlja bez granica predstavila je i Peti element, ali ne onaj filmski, već dramsko-plesnu radionicu pod vodstvom profesorica Stele Macakanja Baćić i Kristine Bajus. Da se može kretati bez granica, pokazala je radionica svladavanja prepreka s pomoću tehnike parkour, a kako stare žarulje mogu poprimiti novi oblik i izgled, pokazali su polaznici i Tanja Paris, Jasminka Nikolandić i Martina Ižaković, voditeljice radionice Šareno svjetlo za Zemlju.

Uz to, djeca su uživala u pijesku, plesala, zavirivala u grotlo vulkana, penjala se na jedino osječko brdo, izrađivala oblake, instrumente, trčala štafetu, upoznala čudesni svijet izviđača, smjenjivala se na tronu kao kraljevi i kraljice. Na kraju su svi dobili medalje, jer svi su pobjednici, i djeca i voditelji radionica. Za dodjelu medalja bile su zadužene članice grupe Meritas, veleposlanice Zemlje bez granica.

Vesna LATINOVIĆFoto: Zdenko PUŠIĆ
POMOGLI SU TZ, UNIKOM I MNOGI DRUGI

Teško je nabrojiti sve suradnike i partnere udruge Breza na ovom projektu. Suzana Vargović ističe suradnju s Turističkom zajednicom Grada Osijeka, koja je pomogla da Zemlja bez granica iziđe iz Osijeka: “Omogućili su promidžbu Zemlje bez granica u Vukovaru, Vinkovcima, Belišću, Valpovu i Đakovu i pomogli nam da realiziramo nastupe grupe Noreia iz Slovenije i umjetnika Adriana Schvarzsteina iz Španjolske.”

U Brezi naglašavaju i veliku pomoć tvrtke Unikom, čiji su zaposlenici napravili prvo osječko brdo, skupljali smeće i kosili travu.

1000 djece stvaralo je od ponedjeljka do petka u radionicama i igraonicama Zemlju bez granica, a više tisuća posjetitelja došlo je na njezino otvorenje u subotu

Možda ste propustili...

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana