Osijek
KATALOG RUŠEVNIH OBJEKATA

Još 24 ruševine u centru grada “vise” nad glavama građana
Objavljeno 1. rujna, 2014.
Među ruševnim objektima najviše onih s većim brojem vlasnika

Prema katalogu ruševina u središtu grada koji je 2009. godine izrađen u Gradskoj četvrti Gornji grad, registrirana su 43 derutna objekta koja prijete građanima. U pet je godina sanirano njih 19, a vlasnici čak 24 objekta uporno ih odbijaju ukloniti.

- Još prije pet godina Gradska četvrt Gornji grad izradila je katalog ruševnih objekata u središtu grada te su njezini čelnici javnim istupima u medijima iz tjedna u tjedna upozorvali na važnost njihova uklanjanja. No stvar se pokrenula s mrtve točke tek prije dvije i pol godine, kada je Gradsko vijeće promijenilo komunalni red u smislu da je uvelo rigoroznije kazne za vlasnike derutnih objekata. To je bilo zeleno svjetlo nama u Četvrti da se dodatno aktivirano te smo iz mjeseca u mjesec u Grad počeli slati prijave, a Grad vlasnicima nekretnina ozbiljnije kazne. Kazna na kaznu i evo - gotovo polovinu njih smo izmorili. No ruševnih je objekata još puno, vise nad glavama građana i pred time ne mislimo zatvarati oči sve dok i posljednji ne bude uklonjen - kaže Ivica Završki iz GČ Gornji grad.

Među preostala 24 objekata u središtu grada kojima je nužna sanacija najviše je onih s problematičnim statusom vlasništva, odnosno onih u posjedu većeg broja vlasnika koji se pak ne mogu ili ne žele dogovoriti o preuzimanju odgovornosti za nekretninu iako ih se sve kontinuirano upozorava kako to hitno moraju učiniti. No u lošem su društvu i dva objekta u vlasništvu države te tri objekata u vlasništvu Grada Osijeka. Tu je i jedan objekt čiji je vlasnik poznat, no kako živi u SAD-u, na nepoznatoj adresi, upozorenja o nužnosti uklanja ruševine do njega ne dolaze. Najveća se borba tijekom godina vodila, i još nije okončana, oko objekta u Pejačevićevoj 6, koji je u vlasništvu RH. Gradska četvrt Gornji grad za ovaj je projekt postupak pokrenula još 2011. godine dostavljanjem prve obavijesti Agenciji za upravljanje državnom imovinom. Obavijest je Agenciji poslana u još nekoliko navrata, posljednji put 21. svibnja ove godine. U međuvremenu netko je dijelom sanirao pročelje i krovište objekta, ali je time ostatak zgrade, prema mišljenju tamošnjih stanara, doveo u još gore stanje.

Ivana SOLAR
KAŽNJAVANJE DOK SE NE “IZMORE”

Prema kaznenim odredbama Komunalnog reda od 2011. godine, pravne osobe koje svoj napušten, devastiran i ruševan objekt nisu uklonile ili na odgovarajući način ogradile nakon službene obavijesti o toj svojoj obavezi sa strane Grada, opetovano se kažnjavalo novčanom kaznom od 7000 kuna, a novčanom kaznom od 1000 kuna kažnjavale su se i odgovorne osoba u pravnoj osobi koje su počinile taj prekršaj. Za isti prekršaj vlasnike obrtnike i osobe koja obavljaju drugu samostalnu djelatnost kažnjavalo se s 3. 000 kuna, a novčanom kaznom od 1000 kuna kažnjavale su se fizičke osobe za isti prekršaj. Kazne će vlasnicima 24 preostala ruševna objekta u središtu Osijeka i dalje stizati, pa je, nadaju se u GČ Gornji grad, pitanje vremena kada će se od takvih izdataka umoriti.

IVAN VRKIĆ

gradonačelnik

“Urbanu higijenu” provest ćemo do kraja i bez odgoda!

Rušenje preostalih derutnih objekata, kako u središtu Osijeka tako i u drugim gradskim četvrtima, jedan je od prioriteta aktualne gradske vlasti. Gradonačelnik Ivica Vrkić uvjerava kako će taj oblik “urbane higijene” provesti do kraja i bez odgoda.

- Građevine koje prijete sigurnosti građana i izvor su zaraze moraju biti uklonjene, a da se doista brinemo da tome bude tako, pokazuje činjenica kako smo u proteklom razdoblju, s pomoću “batine i mrkve”, uspjeli ukloniti desetak takvih objekata i, što je najvažnije, raščistili smo nekoliko praznih, ali iznimno zapuštenih parcela koje su se dugo skrivale iza ograda. Osječanima obećavam i da se na uklanjanju ruševina neće stati. Dat ćemo sve od sebe da na temelje koje iza njih ostanu privučemo investitore - kaže Vrkić.

Možda ste propustili...

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

Najčitanije iz rubrike