Osijek
GROBOVE GUTA ZEMLJA

Ukop nudi poseban program uređenja ulegnutih i nakrivljenih grobnica
Objavljeno 1. rujna, 2014.

U šetnji kroz pojedina osječka groblja može se vidjeti koliko je mnogo grobova, odnosno grobnica ulegnuto. Na nekim se mjestima grobovi naslanjaju jedan na drugi, a zanimljivo je da mnogi građani smatraju kako je riječ o nečemu nepopravljivom i uglavnom ne traže intervenciju Ukopa. Čini se da ih je Ukop preduhitrio, pa tako već od danas (1. rujna) nudi program uređenja grobova, i to prema posebnom popustu za one koji ugovore posao u razdoblju od 1. rujna do 31. listopada.

- Svaki se grob može iznivelirati i upravo te radove mi izvodimo već duže vrijeme, no činjenica je da ljudi primijete, pitaju o čemu se radi, ali obično ništa ne poduzimaju. Mi ne možemo sami na svoju ruku ništa raditi, ali u našem cjeniku već odavno postoji cijena tih radova i, ako građani žele, mi možemo izravnati svako grobno mjesto, odnosno grobnicu, i spriječiti daljnje urušavanje - objašnjava Saša Ljubojević, direktor Ukopa. Dodaje da je najgora situacija na Aninom te na Donjogradskom groblju, posebice na njegovu sjevernom dijelu. Utonuli okviri i spomenici ipak se mogu vratiti u prvotno stanje, odnosno potpuno izravnati, što će, vjeruju u Ukopu, zainteresirati brojne vlasnike grobova koji godinama ne mogu spriječiti urušavanje. Ono je posebno vidljivo ove godine, jer je bilo dosta kiša. Inače, novost je što uz program uređenja grobova Ukop nudi i betoniranje stazica oko grobova, brušenje i sično, a nakon čega će posljednje počivalište biti potpuno uređeno i, što je najvažnije, u ravnini. Radovi na izravnavanju podrazumijevanju postavljanje potpornja u slučaju grobnica, odnosno nadosipavanje zemlje čime će se izravnati grobovi.

- Kad se o tome ne bi vodilo računa, za stotinjak bi godina sve prekrila trava. Uobičajen je proces da grobovi tonu, no mi smo tu da to spriječimo - kaže Ljubojević, dodajući da će u navedenom razdoblju akcijski popusti vrijediti za sve vrste radova, a cijene se kreću, kako doznajemo, od 1100 kuna naviše. M. Mihelić

Redizajniranje web-stranice

Još jedna novost stiže iz Ukopa, a to je redizajniranje web-stranice. U prvoj fazi, objašnjava Ljubojević, građani će moći vidjeti koji su radovi u tijeku i znati što će dobiti za novac koji su uplatili za grobnu naknadu.

- Do kraja godine ući ćemo u drugu fazu redizajna i nakon toga će građani imati na uvid popis grobnih mjesta za prodaju, web shop usluge poput čišćenja grobova, postavljanja svijeća i cvijeća, a mi ćemo povratnu informaciju onima koji su izvan Osijeka dati s pomoću fotografije i opisa. Prvih će sedam dana stranica raditi pod nazivom demo.ukop-osijek.hr, a potom će prijeći u www.ukop-osijek.hr - kaže Ljubojević.

Možda ste propustili...

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

Najčitanije iz rubrike