Regija
OLIMPIJADA STARIH ŠPORTOVA

Po 42. put u Brođancima se zaigrao
čočak, benga, ringlanje, kozan i ćula
Objavljeno 31. kolovoza, 2014.

U Brođancima je po 42. put održana Olimpijada starih športova. I ove je godine splet neobičnih disciplina, folklora, starih običaja te nezaobilazne gastroponude svojim sudjelovanjem uveličalo više od 1200 sudionika te na desetke tisuća posjetitelja.

Trodnevna manifestacija počela je u petak početkom rada likovne kolonije u kojoj su sudjelovali kipari i slikari na Olimpijskom stadionu u Brođancima i Hotelu “Termia”, u Bizovačkim toplicama. Program je u subotu nastavljen revijalnim kuhanjem čobanca na Olimpijskom stadionu u Brođancima i izložbom likovnih radova u Bizovačkim toplicama. Središnji dio manifestacije počeo je u nedjelju, u ranim jutarnjim satima, budnicom brođanačkim sokacima, a nakon toga povorka je krenula od središta sela prema Olimpijskom stadionu, gdje je Olimpijadu otvorio zamjenik Osječko-baranjskog župana Dragan Vulin.

Ove godine, čast da zapali olimpijski plamen pripala je članici Veslačkog kluba “Iktus” i trostrukoj nositeljici brončane medalje na europskim prvenstvima Maji Anić.

Nakon pucnjeva kuburaša i nastupa KUD-a “Kolo” Nard, krenula su natjecanja mlađih uzrasta da bi nakon podneva snage počeli odmjeravati i oni nešto stariji. Okušali su se oni u čočku, ćuli, bangi, vranićima, tokaču, ringlanju, kozani i drugim pretečama nekih današnjih sportova, za koje mnogi ni danas ne znaju. Prema riječima organizatora, ove je godine na Olimpijadi nastupilo 35 ekipa iz osam hrvatskih županija te Zavičajna udruga Hrvata Gibarac iz Vojvodine.

Lidija ANIČIĆ
Možda ste propustili...

PREDSTAVIO POSLJEDNJI ROMAN

Miro Gavran u Donjem Miholjcu

PREDSTAVLJAT ĆE VUKOVARSKO-SRIJEMSKU ŽUPANIJU

Kazalište Županja i Scena Martin na državnim festivalima

Najčitanije iz rubrike