Crna kronika
NEDOPUŠTENA UPORABA TUĐIH PODATAKA

Mladić iz Dalja neznancu poslao kopiju
bankovne kartice, on se kladio na internetu
Objavljeno 1. rujna, 2014.

DALJ - Naivni 18-godišnjak iz Dalja ostao je bez novca na svom bankovnom računu samo zato što je nasjeo na priču još uvijek nepoznatog prevaranta. Naime, mladi je Daljac 24. kolovoza putem elektroničke pošte s nepoznatom osobom dogovorio prodaju svoga mobitela te mu poslao fotografiju svoje bankovne kartice na koju mu je trebao uplatiti iznos od prodaje mobitela.

- Sljedećeg dana 18-godišnjak je utvrdio da je nepoznata osoba uz pomoć njegove bankovne kartice internet bankarstvom uplaćivala klađenje u kladionici u vrijednosti od tisuću kuna. Podnosimo posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu - doznajemo od Darija Premeca, glasnogovornika PU osječko-baranjske.

Iz policije su već mnogo puta upozoravali građane da budu oprezni i nikome ne daju ni svoje osobne ni bankovne podatke, no životno neiskustvo sada je naučilo mladog Daljca da ubuduće ne nasjeda na molbe neznanaca.

- Oprez kod konverzacija i transakcija novčanih i drugih vrijednosti! Vaši osobni podaci su zaštićeni zakonom i može ih prikupljati samo onaj tko je za to zakonom ovlašten i onaj tko za to dobije vaš pristanak - navode u MUP-u. Ako ipak netko nasjedne na priču prevaranta i shvati da je prevaren, o tome odmah treba obavijestiti policiju na broj telefona 192, ali i svoju matičnu banku da bi se spriječile daljnje zlouporabe.

Ista stvar je i s osobnim dokumentima. Naime, prije nekoliko mjeseci 17-godišnji prevarant iz Slavonskog Broda osumnjičen je da je s tuđom osobnom iskaznicom otvorio račun u kladionici.S.Lacić

KORISTIO TUĐU OSOBNU

Virovitička policija u travnju je prijavila 24-godišnjeg mladića s područja Okučana. On je u vremenu od 27. studenoga 2013. do 1. ožujka ove godine u Pitomači, na temelju fotokopirane osobne iskaznice 35-godišnjaka s područja Okučana, do koje je došao pri kupoprodaji automobila, sklopio ugovor za fiksni telefon, MAXtv, MAXadsl i tri mobilne linije. Nakon sklapanja ugovora dobio je dva mobilna uređaja i tablet. Račune u iznosu većem od 6000 kuna nije platio.

Možda ste propustili...

SEDAM PROMETNIH NESREĆA S OZLIJEĐENIMA

Policija poziva na oprez, i dva djeteta ozlijeđena u sudarima

TOMISLAV SVETINA O AFERI “DINAMO 2”

Financijske odluke donosio je Mamić

Najčitanije iz rubrike