Regija
IVAN ROŠTAŠ, GRADONAČELNIK SLATINE:

100 novih radnih mjesta godišnje
Objavljeno 1. rujna, 2014.

SLATINA - Slatina danas obilježava Dan grada i 717. obljetnicu prvoga pisanog spomena imena grada kao Zakathnuk. Tom prigodom razgovarali smo s gradonačelnikom Ivanom Roštašem.

Kako biste predstavili Slatinu danas, u sredini svoga trećeg uzastopnog mandata?

- Unatoč višegodišnjoj ekonomskoj krizi, Grad uspješno izvršava sve zadaće, a posebnu pozornost posvećujemo mogućnostima gospodarskog razvoja i udrugama proizašlim iz Domovinskog rata. Problem nezaposlenosti nastojimo ublažiti programom javnih radova i uskoro će 11 osoba početi raditi uz 50-postotno financiranje iz gradskog proračuna. Na žalost, još smo pod dojmom katastrofalnih poplava 5. kolovoza. Zaprimljeno je ukupno 175 prijava šteta.

Jesu li poduzetničke zone opravdale uložena sredstva?

- Od sedam poduzetničkih zona na površini približno 180 hektara, njih tri - Turbina 1, Trnovača i Kućanica-Medinci - većim su dijelom prodane poduzetnicima, do kraja godine i poduzetnička zona Turbina 2 bit će prodana u cijelosti, a postoji zanimanje i za dio zone Turbina 3. Za sve do sada prodane parcele projekti su u pripremi, a većina je u fazi pribavljanja lokacijske ili građevinske dozvole. U zoni Turbina 2 u tijeku je gradnja proizvodnog pogona za preradu drva tvrtke Drvo trgovina, do kraja ove godine očekuje se početak proizvodnje i otvaranje pedesetak radnih mjesta. Investitor jedne od energana priprema projekt izgradnje laboratorija za proizvodnju sadnica energetskog bilja u vrijednosti 2,8 milijuna eura i planira otvaranje sedamdesetak radnih mjesta. Za projekt tvornice papira na Trnovači, za koji je riješena studija utjecaja na okoliš i lokacijska dozvola, a u tijeku je nostrifikacija glavnog projekta, početak implementacije označen je stavljanjem u funkciju rasadnika energetskog bilja Miscanthus kao sirovine za ovu tvornicu na površini od 50 hektara, u koji je do sada uloženo više od 300.000 eura.

Proizvođač pasteriziranog voća i povrća Marinada, kako bi bila konkurentna na svjetskom tržištu, osuvremenjuje proizvodnju i u lipnju ove godine otvorila je novi proizvodni pogon kapaciteta prerade 15 tisuća tona sirovina, vrijedan oko sedam milijuna eura. Očekujemo gradnju elektrane na biomasu, snage 4,5 MWe, gradnju dviju energana na biomasu snage svaka po 2 MWe te gradnju solarne energane. Još nisu vidljivi konkretni rezultati, ali riječ je o velikim projektima i svi oni donijet će otvaranje nekoliko stotina radnih mjesta.

Što čeka Slatinčane u budućnosti?

- Otvaranje nove perspektive gospodarskog razvoja grada naš je prioritetni zadatak, na kojemu radimo već nekoliko godina. Naš plan je ostvariti dinamiku otvaranja u prosjeku oko stotinu novih radnih mjesta godišnje u sljedećih nekoliko godina. Nakon realizacije takvog plana, sigurno će i nama u gradskoj upravi biti lakše ostvarivati ambicioznije razvojne planove, za koje imamo i znanja i želje, a koji će još znatnije pridonijeti podizanju životnog standarda naših građana. Petar Žarković

JAVNA PRIZNANJA

Zlatna plaketa Grada Slatine dodjeljena je Tomislavu To lušiću, županu Virovitičko-podravske županije za izniman doprinos razvoju grada Slatine u području gospodarstva, školstva, zdravstva, kulture, športa i drugih društvenih djelatnosti. Srebrna plaketa dodjeljuje se Slatinskoj banci d.d. za poseban doprinos razvoju športa i go spodarskih djelatnosti na području grada Slatine; Osnovnoj glazbenoj školi Slatina za poseban doprinos razvoju glaz bene kulture, promidžbu grada Slatine i uspješan 20-godišnji rad; Marinadi d.o.o. za uspješno poslovanje i izniman doprinos razvoju gospodarstva i zapošljavanja na području grada Slatine. Zahvalnica Grada Slatine dodjeljuje se Vladimiru Domiću za višegodišnji predani rad u Udruzi umirovljenika Slatina, Šimunu Gumbareviću za dugogodišnji predani rad u DVD Sladojevci i doprinos razvoju vatrogastva na području grada Slatine, Dariju Gmizi za predani društveni rad u području djelovanja udruga građana na području grada Slatine i Snježani Pačarić za višegodišnji predani rad u Društvu Naša djeca Slatina.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike