Regija

Održana peta Pudarina u Gajiću
Objavljeno 31. kolovoza, 2014.

GAJIĆ - Pudarina, naziv je kulturno-turističke manifestacije koju je peti put jučer organizirala Udruga vinara i vinogradara Martinovo brdo. Održana je na vinskoj destinaciji Martinovo brdo, slikovitom dijelu jedine baranjske planine Banske kose. Pregršt sadržaja, bogata gastroponuda, humanitarni karakter i ugodno druženje, rezime je svega što su domaćini i sudionici prikazali posjetiteljima.

- U Baranji je mnogo starih običaja, a svaki od njih može se zanimljivo prikazati te na taj način privući turiste - kaže Janja Čeliković, predsjednica Udruge Martinovo brdo, naglašavajući kako je Martinovo brdo jedna od dvije gajićke vinske destinacije (druga je Bunarić dol), u kojoj su izvorni podrumi i gatori, čiji su vlasnici mali vinari i vinogradari.

- Ovogodišnja Pudarina spoj je različitih sadržaja. Možemo je nazvati enogastrokulturnom manifestacijom, s humanitarnim štihom, budući da u sklopu Pudarine djeluje i likovna kolonija Panon-art, a novac od prodaje djela nastalih na koloniji bit će i ove godine namijenjen gradnji katoličke crkve u Gajiću - kaže Čeliković, dodajući kako se cjelokupan angažman udruge, osim u svrhu razvijanja turizma, svodi na prikupljanje sredstava za buduću crkvu. A posjetitelji ovogodišnje Pudarine stvarno su imali što vidjeti. Sve je počelo šokačkim doručkom, nastavilo predavanjem LAG-a Baranja i folklornim nastupima, a završilo kušanjem autohtonih delicija poput ovčjeg paprikaša, graha sa suhim mesom i ribljeg paprikaša, sve u (su)izvebi belišćanskih gastromajstora iz udruge Kotlićara grada Belišća. Gosti iz Konavala, s kojima Gajićani više godina održavaju dobre odnose, predstavili su svoju gastroponudu, s dominirajućem dvije godine starim pršutom, srdelama, ribljom paštetom i vinom. Članice gajićkog KUD-a Seljačka sloga uprizorile su stari običaj - pudarinu. Pudarina je običaj koji datira od prije 100 i više godina, kada su mlade djevojke, između 9. i 14. godine života, u razdoblju između Svete Ane i Male Gospe, dolazile u podrume i gatore te cikom, pjesmom i podvikivanjem tjerale čvorke koji su napadali vinograde. Tom su prigodom šivale odjeću koja je, onim najstarijima, već na jesen bila potrebna za udaju. Kako bi bile spremne za brak, učile su i kuhati pa je na pudarini uvijek bilo i starijih žena koje su ih podučavale kulinarskim tajnama.I.Getto

Brojni gosti

Na ovogodišnjoj Pudarini predstavili su se FA Bilje, mješoviti KUD iz Veliškovaca, Gata i Tiborjanaca, KUD iz Bocanjevaca i TS Sokoli. Pozivu su se odazvali i gosti iz mađarskog mjesta Olasz, s kojima je udruga Martinovo brdo potpisala povelju o suradnji.

Možda ste propustili...

U AKCIJI 1200 SUDIONIKA

Čistili Belišće

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

Najčitanije iz rubrike