Regija
VJEŽBA U SLATINI

GSS spašavao stanare zgrade
teško oštećene u potresu
Objavljeno 1. rujna, 2014.

SLATINA – Zbog potresa urušilo se stubište u višekatnoj stambenoj zgradi pa su stanari gornjih katova ostali zarobljeni. Spašavatelji su se po vanjskom zidu popeli na vrh zgrade i spuštali stanare s pomoću razvučene tirolske prečnice, koja se koristi za premošćivanje klanaca i uvala te pri transportu u spašavanjima iz speleoobjekata. Bio je to scenarij vježbe koju su u središtu Slatine izveli članovi Hrvatske gorske službe spašavanja, Stanice Orahovica. U realnoj situaciji bila bi to evakuacija građana iz objekta. U Slatini su se članovi HGSS-a penjali na visinu od 30-40 metara, a u speleologiji ima slučajeva da moraju svladati i do tisuću metara uspona. Uz svoju težinu, oni za sobom vuku sto metara užeta i na sebi imaju mnogo opreme, tako da penjanje zahtijeva dobru tehniku i veliku snagu.

Ivica Kašuba iz HGSS-a Stanice Orahovica kaže da oprema koju na sebi imaju članovi Gorske službe, ali i mnogo drugih stvari kojima se koriste, nije jeftina, što znači da se na rad službe troši mnogo novca, premda članovi rade volonterski.

Članovi HGSS-a često imaju treninge, za svaki način potrage moraju dobiti licenciju, a između tečajeva timovi moraju biti aktivni u potražnim akcijama. Obuka svakog pojedinca za spašavatelja traje od tri do četiri ili pet godina, ovisno o specijalnosti. Tijekom tog vremena uči se i polaže prva pomoć, ljetne i zimske tehnike spašavanja te speleospašavanja, a nakon toga dvije se godine stažira i tek tada polaže ispit za spašavatelja. To znači da je vrlo težak put do značke spašavatelja. Na području Virovitičko-podravske županije sve potrebne ispite imaju samo Stjepan Gal iz Slatine i Časlav Sikora iz Orahovice, koji je i pročelnik Stanice HGSS-a Orahovica. Osim spomenutih tehnika spašavanja članovi HGSS-a prolaze i tehnike spašavanja na brzim vodama i u poplavama.

– Razmišljanje našeg pročelnika Vinka Prizmića pokazalo se vrlo vizionarskim zbog učestalih poplava na sisačkom području, a i korisnim u posljednjoj velikoj poplavi u Slavoniji, gdje je Gorska služba odmah reagirala svojom opremom i čamcima - kaže Kašuba.

Članovi HGSS-a usmjeravat će se na obuku iz potraga, jer 80 posto spašavanja ili aktivnosti HGSS-a otpada na potrage. Da bi bili dobro obučeni u tom području, moraju proći tečaj digitalne kartografije, a poslije se treba profilirati za potražne menadžere. Nakon obuke trebaju sudjelovati u brojnim potragama da bi dobili licenciju. Na pokaznoj vježbi u Slatini i nekoliko se građana spuštalo užetom s vrha zgrade, a tako su najbolje mogli vidjeti koliko je ozbiljan i značajan posao volontera HGSS-a.P.Žarković

Možda ste propustili...

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

Najčitanije iz rubrike