Regija
POD VODOM JE BILO 53 KILOMETRA CESTA

Država osigurala 90 milijuna kuna: Kreće saniranje cesta na poplavljenim područjima
Objavljeno 1. rujna, 2014.

DRENOVCI – U svibanjskim poplavama koje su poharale istočni dio županjske Posavine oštećeni su i deseci kilometara prometnica u općinama Gunja, Drenovci i Vrbanja. Pod vodom se našlo čak 53 kilometra županijskih, lokalnih i nerazvrstanih cesta, što je za već ionako zapostavljeno i prometno izolirano područje na tromeđu Hrvatske s BiH i Srbijom dodatni udarac i veliki problem za mještane. Djelatnici Županijske uprave za ceste Vukovarsko-srijemske županije odmah su nakon povlačenja vode bili na terenu i krenuli s aktivnostima na osiguravanju prohodnosti cesta na poplavljenom području županjske Posavine. U svrhu sanacije oštećenih cesta angažirala se i država, odnosno resorno ministarstvo donošenjem određenih programa i osigiranjem interventnih sredstava.

- Predviđeno je približno 85 milijuna kuna za taj dio cestovne infrastrukture, plus oko sedam milijuna kuna za državnu cestu D-214 Županja – Gunja, koja je u nadležnosti Hrvatskih cesta - pojašnjava ravnatelj Uprave za ceste Vukovarsko-srijemske županije Željko Galić. A u nadležnosti ŽUC-a tri su iznimno važna projekta koji će biti realizirani najkasnije do 15. studenoga. Riječ je o sanaciji dionice Cerna – Babina Greda te cestovnih trasa kroz Komletince i Slakovce. Iz ŽUC-a izvijestili su kako plan i program rada za 2014. godinu ne odstupa od zacrtanog i redovito se provode sve predviđene aktivnosti, uključujući i izvanredne radove. Galić podsjeća kako se godišnja struktura prihoda ŽUC-a ispunjava predviđenom dinamikom i kroz naknadu za ceste pri registraciji motornih vozila uprihodovat će 32 milijuna kuna, još četiri milijuna kroz sufinanciranje od Hrvatskih cesta, a na raspolaganju je i preneseni višak sredstava prebačen iz prošle u ovu godinu. Ukupni plan prihoda je, kaže Galić, 41 milijun kuna. ŽUC-u bi mnogo značilo i to kada bi neki od projekata koje su kandidirali prema strukturnim fondovima EU-a prošli, kako bi se povukla dodatna sredstva za cestogradnju.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
POČINJU RADITI POŠTE

Prilikom posjete poplavljenom području županjske Posavine ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdar Dončić u lipnju je najavio kako će Hrvatska pošta maksimalno ubrzati otvorenje poštanskih ureda. Krajem srpnja proradio je ured u Gunji, a danas, 1. rujna, bit će otvoreni novouređeni poštanski uredi u Strošincima, Račinovcima i Rajevom Selu.

PREDVIĐENO

je i dodatnih sedam milijuna kuna za državnu cestu D-214 Županja – Gunja, kažu u ŽUC-u

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike