Zdravlje
UBODI NISU UVIJEK BEZAZLENI

Lovor, lavada i ocat za zaštitu od kukaca
Objavljeno 1. rujna, 2014.

Ubodi komarca, krpelja, pčela, pauka… mogu proći neprimijećeno, međutim, nisu rijetki slučajevi da se jave nimalo bezazlene alergijske i druge reakcije na koži.

Da vam kukci ne bi uletjeli u sobu na prozor stavite tanjur s octom, ili vatu natopljenu eteričnim uljem eukaliptusa i karanfilića. Kao dobar štit od ovih dosadnih stvorenja u stanu mogu poslužiti lovorove grančice, buket koprive, ili stručak lavandinog cvijeta.

Od komaraca u prirodi možete se odbraniti eteričnim uljem eukaliptusa, a orahovo lišće, ili paprat sigurno će otjerati krpelje. Na ubode najburnije reagiraju djeca, alergičari i stariji. Prva pomoć je hladan oblog na ozlijeđeno mjesto, a u slučaju da vas ubode veći broj kukaca, mogu se pojaviti znaci trovanja i treba potražiti pomoć liječnika. Hladan oblog možete izraditi od žličice sode bikarbone i žlice lavandine cvjetne vodice. Možete pomiješati destiliranu vodu s nekoliko kapi eteričnog ulja kamilice, ili lavande, ili dva dl jabukovog octa i dvije kapi eteričnog ulja lavande. (J.Kn.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike