Novosti
DALIBOR POZNIĆ, PREDSJEDNIK UPRAVE BELJA

Ulaganja Agrokora u Belje u Baranji su vidljiva na svakom koraku
Objavljeno 30. kolovoza, 2014.
Agrokor je od 2005. godine do sada u Belje uložio više od 2,5 milijardi kuna

Krajem srpnja Nadzorni odbor Belja za novog predsjednika Uprave izabrao je Dalibora Poznića.

Na tom je mjestu zamijenio Gorana Pajnića, koji je prešao na novo radno mjesto unutar koncerna Agrokor.

Poznić je, uoči preuzimanja funkcije predsjednika beljske Uprave, bio izvršni direktor područja Veleprodaje i distribucije u Konzumu. U razdoblju od 1994. do 1995. godine obavljao je dužnost komercijalista Osječke trgovine papirom, sljedećih pet godina bio je voditelj prodaje u kompaniji Ledo, a u rujnu 1999. postaje direktor prodaje tvrtke Flatscher d.o.o., gdje ostaje do siječnja 2004. godine, kada dolazi na mjesto direktora maloprodajne regije istok u Konzumu. Deveti je po redu (post)reintegracijskih čelnika Belja, a četvrti od kada je najveću baranjsku tvtku preuzeo Agrokor. Upravo novi izazov, zvan Belje, bio je povod za razgovor s njim.

Vrhunski rezultati

Je li “beljska fotelja” za vas izazov?

- Svaku novu životnu situaciju doživljavam kao izazov, a mjesto čelnog čovjeka u Belju sigurno je moj najveći profesionalni izazov u karijeri. U ovih nekoliko tjedana doživio sam Belje kao kompaniju vrijednih i profesionalnih ljudi, s kojima će mi biti vrlo ugodno surađivati i siguran sam da ćemo zajednički ostvariti zacrtane poslovne ciljeve kompanije u vremenu koji je ispred nas. Poseban izazov mi je dodatno unaprijediti zajedništvo i suradnju među kolegama neovisno o fizičkoj udaljenosti pojedinih pogona, proizvodnih jedinica i farmi.

Jeste li se upoznali s novom tvrtkom?

- U ovih mjesec dana koliko sam na čelu Belja obišao sam većinu profitnih centara, proizvodnih pogona i farmi, preostalo mi je još nekoliko farmi svinjogojstva i to zbog biosigurnosnih mjera jer se treba poštovati slijed kretanja u proizvodnji svinja, vrijeme potrebno za dezinfekciju osoba i opreme... Sve to pokazuje da je svinjogojska proizvodnja u Belju na vrlo visokoj i profesionalnoj razini, što me izuzetno raduje jer jedino takav pristup može dati vrhunske rezultate i konkurentne proizvode.

Kada razgovaramo o velikoj tvrtki, dijelu još veće korporacije, neizbježno je pitanje postoje li planovi za budućnost, planirate li kapitalne investicije?

- Belje upravo završava kompleks Mitrovac, na kojem se nalaze naša najveća farma muznih krava ukupnog kapaciteta 2.000 grla, bioplinsko postrojenje od dva megavata te staklenik za proizvodnju rajčice ukupne površine 4,5 hektara. Do kraja godine ćemo završiti i radove na proširenju kapaciteta farme Prosine te farme Karanac. Nastavljamo investicije i u prehrambenu industriji, konkretno Tvornicu mliječnih proizvoda i proizvodnju baranjskog kulena, te u zanavljanje nasada vinograda. Agrokor je od 2005. godine do sada u Belje uložio više od 2,5 milijardi kuna, što se vidi na svakom koraku u Baranji.

Širenje palete proizvoda

Kakvo Belje vidite u budućnosti i hoće li opet vrijediti krilatica Baranja je Belje?

- Ne postoji Belje bez Baranje i Baranja bez Belja. Naši zaposlenici, naše poslovanje, naše poslovne zgrade, sve je to dio Baranje. Već sad se osjećam kao Baranjac, a što će tek biti kroz nekoliko mjeseci. Belje će u sljedeće dvije godine, kao i do sada, biti okrenuto kvaliteti i poslovnim rezultatima koji trebaju doći kao rezultat ovih intenzivnih ulaganja u zadnjih nekoliko godina. Širit ćemo palete proizvoda, naši proizvodi će se pojaviti na nekim novim izvoznim tržištima, ulagat ćemo u edukaciju kadra kako bismo bili što konkurentniji na tržištu EU.

I za kraj, svaka baranjska jedinica lokalne samouprave, udruge i brojni drugi u Belju uvijek vide partnera. Do sada je suradnja bila na relativno visokoj razini. Planirate li nastaviti ovu dobru praksu?

- Mogu potvrditi da ću svakako nastaviti dobru praksu suradnje s lokalnom zajednicom, ali i najaviti nove projekte koji će značiti mogućnost podrške brojnim vrijednim regionalnim projektima u domeni sporta, kulture, umjetnosti. Moja vrata su uvijek otvorena za sve konstruktivne prijedloge Baranjaca, naših zaposlenika i kupaca i potrošača beljskih proizvoda.

Ivica GETTO
ZAPOŠLJAVANJE STOTINJAK SEZONACA NA BERBI GROŽĐA

Neizbježno je pitanje hoće li u Belju biti novog zapošljavanja ili eventualnog otpuštanja?

- U velikim kompanijama kao što je Belje stalno je prisutna fluktuacija zaposlenih. Za koji dan ćemo krenuti s berbom grožđa, u kojoj ćemo sezonski zaposliti nekoliko stotina ljudi. U planu su i zapošljavanja novih, mladih obrazovanih stručnjaka u pojedinim segmentima proizvodnje.

Belje će u sljedeće dvije godine, kao i do sada, biti okrenuto kvaliteti i poslovnim rezultatima

Možda ste propustili...